3 belangrijke tips bij een woningontruiming

Een woningontruiming komt nooit lekker uit. Het is ook niet iets wat je snel even aanpakt. Waar moet je allemaal aan denken als je een woning ontruimt? In dit korte artikel staan 3 belangrijke tips, zodat een ontruiming soepeler verloopt.

  1. Schakel een verhuisbedrijf in

Een woningontruiming is een emotionele gebeurtenis, wat de reden ook is. Wellicht zit je midden in een rouwproces. Misschien is het voor je een goed idee om de woning te laten ontruimen. Hou desondanks je hoofd er wel bij! Communiceer helder waar de spullen naartoe moeten. De spullen kunnen naar een kringloopwinkel, naar familieleden of naar een opslagruimte gaan. 

Let goed op de kosten van een woningontruiming. De gemiddelde kostprijs van een woningontruiming van een kleine kamer ligt tussen de 150 en 550 euro. Voor een ééngezinswoning ben je veel meer kwijt. Denk aan ongeveer 550 tot 1.550 euro.

Spreek met de ontruimer goed af wie wat oppakt. Je hoeft namelijk niet alles uit te besteden. Het staat je volledig vrij om een deel zelf op te pakken. Een idee is om eerst de waardevolle spullen te laten verhuizen en om pas later een verhuisbedrijf in te schakelen. Op de dag dat de ontruimers langskomen moet je goed bereikbaar zijn. Heb je een inboedelverzekering? Wijzig deze of laat deze stopzetten. Bij een nieuw adres hoort immers een nieuwe factuur.

  1. Zorgde voor orde 

Zoals al eerder aangegeven: je kan niet gehaast een woning ontruimen. Plan een halve dag per kamer. Dat lijkt in eerste instantie wat veel, maar hierdoor heb je voldoende tijd rustig te kijken waar alles naartoe moet. Heb je alle spullen vervolgens bij elkaar gebruikt? Label de spullen dan! Gebruik de kleuren rood, geel en groen om te markeren waar wat naartoe moet. Groen staat voor bewaren, geel bijvoorbeeld voor opslag en rood voor weggooien. Ook dit is een emotioneel lastig proces. Probeer hier toch kritisch te zijn: Welke spullen heb je echt nodig en ga je dus nog gebruiken? Zo moet je je afvragen of je bepaalde huishoudelijke producten nog wilt gaan gebruiken.

Je hebt ontzettend vele manieren om van de spullen af te komen. Gebruik hiervoor Marktplaats en Facebook. Verder kan je ook liefdadigheidswinkels als de kringloop benaderen. Hou er wel rekening mee dat als je gestoffeerde meubels kwijt wilt je wel een brandbeveiligingscertificaat moet hebben.

  1. Wijs een coördinator aan!

Het is verstandig om als familie een persoon aan te wijzen die hoofdverantwoordelijke is voor de ontruiming. Hij maakt een lijstje met alle taken die gedaan moeten worden en vinkt tevens af als alles is gedaan. Verder is het slim om iemand aan te wijzen die de administratie onder de loop neemt.  Dit is een ontzettend belangrijke taak, waarbij er moet worden gekeken wie contact opneemt met de bank. Verder moet er contact worden opgenomen voor bijvoorbeeld rekeningen, abonnementen en lidmaatschappen. Is het een huurhuis? Dan heeft u zes maanden de tijd om de huur op te zeggen. Voor een koopwoning is het verstandig om een makelaar in te schakelen. Hij adviseert je hoe je woning goed opgeleverd achterlaat.