3 stappen naar een goed dekbed

Een nieuw dekbed kopen lijkt op het eerste gezicht geen moeilijke opgave. Maar dekbedden zijn er in veel maten en soorten. Bij de aankoop van een dekbed komt er verrassend genoeg toch wat meer bij te kijken. Ga je voor een katoenen dekbed of een donzen dekbed? Of kies je voor een vierseizoenendekbed of een all-year-dekbed? Het is belangrijk dat je je keuze goed overweegt. In dit artikel geven we je het belangrijkste advies bij het kiezen van een dekbed.

Soorten dekbedden

De wintermaanden zijn aangebroken dus het is hoog tijd om een lekker warm winterdekbed aan te kopen zodat je de koude nachten gezellig kunt doorkomen. Maar welk dekbed past nu ideaal bij je voorkeur? Er zijn twee soorten dekbedden: het vierseizoenendekbed of het all-year-dekbed.

Een vierseizoenendekbed kun je het hele jaar door gebruiken en bestaat uit twee enkele dekbedden die je met drukkers, knopen of een klittenband aan elkaar kunt bevestigen. Tijdens de warme maanden van het jaar kies je dan voor het lichte dekbed en in de koudere maanden kun je simpelweg het tweede dekbed toevoegen voor extra warmte.

Een all-year-dekbed bestaat uit één geheel. Ze zijn vaak zwaarder maar ze zijn gemaakt uit een materiaal dat beter ventileert dan een vierseizoenendekbed. Er zijn verschillende soorten vulling zoals een donzen vulling of een lichtere vulling uit katoen. Het voordeel van een all-year-dekbed is dat je geen extra opslagruimte nodig hebt tijdens de zomermaanden, omdat je het volledige dekbed het hele jaar door gebruikt.

Vulling dekbedden

De volgende factor waar je op moet letten is het soort vulling van het dekbed. Er bestaan verschillende soorten vulling en daar horen telkens voor- en nadelen bij. De meest voorkomende materialen zijn wollen, synthetische en donzen dekbedden.

Een donzen dekbed is gemaakt van eenden- of ganzendons. Een donzen dekbed heeft een licht gewicht maar toch een heel goede isolatie. Het biedt het voordeel dat het duurzaam is en gaat daarom ook jarenlang mee. Een nadeel aan dons is dat het dekbed vaker tot een duurdere prijsklasse behoort, maar daar krijg je wel een goede kwaliteit voor terug.

Een dekbed uit wol staat bekend om zijn goede vochtregulatie. In tegenstelling tot een donzen dekbed, is wol zwaarder maar wel het meest warme. Daarom is dit dekbed ideaal geschikt voor zij die het vaak koud hebben.

Ten slotte zijn er nog de synthetische dekbedden. Deze dekbedden worden machinaal geproduceerd en bestaan uit holle of microvezels. In tegenstelling tot dons en wol is dit dus geen dekbed uit een natuurlijk materiaal. Een synthetisch dekbed kun je gemakkelijk onderhouden: je kunt het dekbed wassen op hoge temperaturen. Je betaalt ook minder voor een synthetisch dekbed, maar het nadeel hiervan is een lagere kwaliteit.

Warmteklasse

Er bestaan vier warmteklassen en deze gaan van meest warm naar minst warm. Een dekbed uit de eerste warmteklasse heeft de beste isolatie. Daartoe behoren dekbedden vanaf 8,8 cm. Dekbedden uit de tweede warmteklasse zijn minder dik. Hieronder vallen dekbedden tussen 6,2 cm tot en met 8,2 cm. Meestal zijn dit dekbedden gemaakt uit dons of wol, wat ze heel populair maakt tijdens de wintermaanden.

Een dekbed uit de derde warmteklasse is de ideale keuze voor een slaapkamer met gemiddelde temperaturen. Deze dekbedden zijn tussen 4 cm en 5,7 cm dik. Ze zijn warm genoeg en zijn een goede keuze als je niet van extreme temperaturen houdt. Het dekbed zal nooit te warm of te koud zijn. De vierde en laatste warmteklasse bevat dekbedden die het minst warm zijn. Het isolatiemateriaal van het dekbed is lichter en is daarom perfect geschikt voor personen die het snel warm hebben tijdens het slapen.