3 Tips voor een Prachtige Babykamer

Wat leuk, een baby op komst! Zeker als het jullie eerste kindje is, is alles nog nieuw. Het inrichten van de babykamer zal dan ook één van de hoogtepunten van je zwangerschap zijn. Jullie willen jullie kindje natuurlijk zo goed mogelijk verwelkomen, en hem of haar meteen een fijn thuis te kunnen geven. Er zijn veel mogelijkheden, maar tegelijkertijd zijn er ook veel dingen waarop je moeten letten. Van de meubels tot de aankleding, wij hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet!

1) Zorg voor een comfortabele slaapplek

Een van de belangrijkste functies van de babykamer is dat deze als slaapkamer zal dienen voor jullie baby. Het is dan ook goed om niet te besparen op het bedje. Schaf een wieg of ledikant met een verstelbare bodem aan, zodat je het tijdens de eerste twee jaar kan blijven gebruiken. Investeer ook in een degelijk matrasje om de nachtrust van je baby te bevorderen.

Kies een kamer waar de baby niet te veel overlast zal hebben van lawaai of lichtvervuiling. Een babykamer moet altijd goed geventileerd worden, en slapen met een open raam naast een drukke weg is voor niemand fijn. Woon je in een wat ouder huis, kijk dan ook zeker even of jullie televisie niet recht onder de babykamer staat: je wil niet dat jullie avondje rust dat van de baby verstoord, en andersom.

De lichaamstemperatuur van je baby kan flink schommelen, en het is daarom belangrijk om de temperatuur in de babykamer zo comfortabel mogelijk te maken. Zet het bedje van je baby niet voor het raam of direct naast de verwarming, en let ook op tochtstromen.

Als laatste is het natuurlijk ook van belang de kamer “baby proof” te maken door snoeren weg te werken en stopcontacten van beveiligingen te voorzien.

2) Kies voor de juiste inrichting

De meeste ouders voeden en verschonen hun baby ook in de babykamer. Wat je daarvoor nodig hebt is een stevige commode, en een comfortabele stoel met hoge leuningen waarop je je armen kan laten rusten tijdens het voeden.

Een goede commode biedt genoeg ruimte voor alle luiers, doekjes, zalfjes, rompertjes en andere zaken die jullie nodig zullen hebben tijdens het verschonen van je kindje. Jullie baby zal er niet altijd zin in hebben om stil te blijven liggen tijdens het verschonen, en je wil niet dat je kindje van de commode afvalt terwijl jij doekjes aan het zoeken bent. Plaats de kledingkast van jullie baby dan ook naast de commode. Zo kan je altijd je kindje in de gaten blijven houden, ook als je een nieuw shirtje uitzoekt. Als de commode niet genoeg ruimte biedt voor de spullen die je hebt, koop dan een goede kledingkast – op de groei!

Hou wel een hoekje in de kamer vrij voor een comfortabele stoel. Hier zullen jullie de baby gaan voeden, hem of haar in slaap wiegen, en verhaaltjes voorlezen. Jullie eigen comfort staat hierbij voorop. Zorg er voor dat de stoel een paar goeie leuningen heeft waarop jullie je arm kunnen laten rusten tijdens het voeden.

 

3) Zorg voor een aangename sfeer

Praktische zaken zijn belangrijk om goed over na te denken, maar laten we niet vergeten dat een babykamer ook dé plek is om creatief te zijn! Van de kleuren van de meubels en de muren tot de decoraties die jullie kiezen: hoe gaat jullie babyparadijsje eruit zien?

Begin met het kiezen van een thema. Veel ouders kiezen voor een leuk dier als thema voor hun babykamer, zoals een beer, een olifant of een giraffe. Daar worden de kleuren, muurdecoraties, knuffels en dekbedovertrekken vervolgens op afgestemd. Een grote teddy beer of knuffel die binnen het thema past kan de kamer daarmee helemaal afmaken.

De kleur van de muren draagt sterk bij aan de sfeer van jullie babykamer. Te felle kleuren zorgen voor teveel onrust, en hetzelfde geldt voor drukke behangprintjes. Kies daarom een neutrale kleur, waarmee jullie creatief kunnen omgaan. .Aan zowel verven als behangen zitten voor- en nadelen. In behanglijm en verf kunnen gevaarlijke stoffen zitten die je in kan ademen. Dit is niet wenselijk voor zwangere vrouwen, en ook niet voor pasgeboren baby’s. Zorg er dus voor dat je partner de kamer tijdig schildert of behangt, zodat er nog voldoende tijd is om de kamer goed te ventileren.

 

Aan de slag!

De babykamer inrichten is een van de leukste taken tijdens de zwangerschap. Eigenlijk is het net alsof jullie samen een huisje aan het inrichten zijn; een huisje voor jullie kindje! Hou ondanks jullie enthousiasme wel in het achterhoofd dat de kamer die jullie nu inrichten over een jaar of twee niet meer geschikt voor jullie kleintje zal zijn! Baby’s groeien snel, dus richt de kamer zo in dat er nog voldoende ruimte is voor een groter bed, een grote(re) klerenkast en een plek om (meer) speelgoed op te bergen.