3 tips voor het voorkomen van een bevroren waterleiding?

Een bevroren waterleiding, een van de vervelende gevolgen van het koude weer in de winter. De winter is in aantocht, een goed moment dus om de waterleidingen voor de bereiden op de vorst.

 1. Waterleiding aftappen
 2. Waterleiding isoleren
 3. Thermostaat goed instellen
 4. Tochtgaten dichten

Gevolgen bevroren waterleiding

Een bevroren waterleiding zorgt ervoor dat het water moeilijker door de leiding stroomt en dat u binnen korte tijd zonder warm water en verwarming komt te zitten. Maar dat is niet het enige gevolg. Gelukkig kan een loodgieter in Utrecht altijd te hulp schieten, mocht het u wel overkomen.

De leidingen zelf lijden er ook onder. De gevolgen van een bevroren waterleiding op een rijtje:

 • Geen warm water
 • Geen verwarming
 • Schade aan de leidingen
 • Hoge reparatiekosten

Tip 1. Waterleiding aftappen

De eerste stap is het aftappen van waterleidingen die niet gebruikt worden, zoals de buitenkraan. Dit betekent het water uit de leiding laten lopen en de leiding afsluit. Ook wanneer een leiding permanent afgesloten moet worden moet deze afgetapt en afgedopt worden. U kunt hiervoor ook direct de hulp van een loodgieter in Amersfoort inschakelen. 

Een waterleiding aftappen gaat zo:

 1. Draai de stopkraan die binnen zit dicht.
 2. Het groene, blauwe of zwarte kraantje dat onder de stopkraan zit draait u open, zodat het water eruit loopt.
 3. Draai de buitenkraan open, zodat al het water uit de kraan loopt.

Hiermee is de kraan afgetapt en minder vatbaar voor bevriezing.

Tip 2. Waterleidingen isoleren

Een meer geavanceerdere oplossing is de waterleiding isoleren. Waterleidingen in nieuwbouwwoningen zijn van zichzelf al redelijk goed geïsoleerd. Waterleidingen in oudere woningen zijn van minder goede kwaliteit. Het heeft alleen zin om de waterleidingen in niet verwarmde ruimtes te isoleren. Dit kan met buisisolatie, welke u zelf in de winkel kunt kopen. 

Tip 3. Tochtgaten dichten

Ten slotte is het verstandig om de ruimtes waar de watermeter en de hoofdkraan zich bevinden tochtvrij te maken. De hoofdkraan zou u eventueel nog kunnen inpakken met isolatiemateriaal.