5 Trends in houten vloeren 2021

Een houten vloer is een als een warm sieraad voor uw huis. Of je nu groot of klein woont, een houten basis uit de natuur geeft een luxe en rustige feel en is bovendien duurzaam. Er bestaan zoveel soorten, maten, kleuren, geometrische vormen en methodieken van afwerking dat een goed vooronderzoek van uitermate belang is voordat u uw keuze maakt. U kunt de maten van de met vloer te beleggen kamers daarbij in consideratie nemen en ook de lichtval vanuit de raampartijen. Daarbij is aan te raden u bekend maken met de nieuwste trends op het vlak van houten vloeren.

Trends in 2021

Allereerst op het gebied van kleur zien we dat vooral de wat rustigere kleuren eruit springen. Houten vloeren met kleuren als bruin, grijs, crème of beige zijn hip. Een kleine ruimte kun je het mooist bekleden met lichtere kleuren en een grotere ruimte kan wel wat donkere tinten aan.

Een tweede trend is op het gebied van brede en smalle planken. Bredere planken zijn erg gewild dit jaar. Ze geven een robuust effect, alsof het een antieke onafgewerkte stoere vloer uit een 17ee eeuws pakhuis aan de haven is. Dit is het nieuwe chique.

Visje, visje in het water, visje, visje in de kom. Visgraat motief in houten vloeren is een derde trend. Het motief is tijdloos, traditioneel en geeft je woonruimte een luxe uitstraling. Visgraat is vooral populair bij massief houten parketvloeren. Het is ook mogelijk een goedkopere houtsoort te kiezen bij een visgraat vloer. Een visgraten vloer moet altijd verlijmd worden.

De Hongaarse punt vloer

Trend nummer vier, is de Hongaarse punt vloer. In deze vloer worden de vloerdelen onder een hoek van 60 graden gelegd en sluiten aan de bovenzijde aan waardoor de zogenoemde ‘sergeant streep’ ontstaat. Het effect is een vloer die strakker oogt dan een visgraat motief. Een vloer in Hongaarse puntpatroon gelegd straalt dan ook veel meer rust uit.

Verschillende formaten vloeren

Het formaat van de plank speelt een grote rol in het optische effect van een kamer. Gaat het om een grote ruimte zoals de woonkamer, dan geldt dat lange planken de ruimte langer maken en brede planken de ruimte breder. Is de ruimte niet zo groot? Dan maken juist smalle planken de ruimte optisch groter. Nu, in 2021 zijn brede planken trendy. U kunt met de legrichting van de brede planken het optische effect optimaal benutten. Wilt u de ruimte langer laten lijken? Dan heeft een vloer in de lengte het juiste optische effect. Uw vloer ligt dan met de lange zijde van de planken parallel aan de langste zijde van uw kamer. Met deze manier van leggen gaat het minste materiaal verloren. Gaat u een vloer leggen in een lange smalle ruimte? Door uw vloer in de breedte te leggen laat u uw kamer breder ogen. De planken liggen dan met de lange zijde parallel aan de kortste zijde van uw kamer. Bij deze legwijze moet u meer planken korter maken. Hierdoor heeft u meer materiaal nodig.