Alles over de Ilex maximowicziana Kanehirae

De Ilex maximowicziana Kanehirae is inheems op eilanden in het zuiden van Japan en de kustgebieden van Oost-China. Daarom is het niet verwonderlijk dat deze soort zeewind kan weerstaan. De Ilex maximowicziana Kanehirae, ook wel bekend als deze boom, heeft kleine donkergroene blaadjes die veel op buxus lijken. Daarom is het voor veel mensen ook een goed alternatief voor de buxus.

Ilex maximowicziana Kanehirae als vervanger van buxus

Ilex maximowicziana Kanehirae is door zijn smalle, opgaande groei zeer geschikt als haagplant. Met deze hulstsoort kun je een zeer lage tot middelhoge haag creëren met een maximale hoogte van circa 2 m. Rond mei bloeien kleine witte bloemen op de Japanse hulst Kanehirae. 

Na de zomer verschijnen er enkele kleine zwarte bessen, wat een feest voor vogels is. Door de kleur zullen de bessen niet opvallen als ze op de haag staan. Ze zijn ook giftig voor mensen. Daarom is het niet aan te raden om deze besjes te eten. Ook is het slim om kinderen bij deze besjes uit de buurt te houden.

Als je aan een hulstboom denkt, denk je misschien meteen aan dikke glanzende en stekelige bladeren. Het geslacht Hulst is een inheemse soort en verschilt in veel opzichten van de Japanse hulst. Ten eerste is de Japanse variëteit een hulstboom zonder doornen. Ten tweede zijn de bladeren veel kleiner en zachter. Ten derde zijn de bessen van gewone hulst rood, terwijl die van zijn Aziatische broer zwart zijn. 

Net als alle andere soorten Japanse hulst, lijkt de Kanehirae meer op de buxus. De bladeren zijn klein en groeien langzaam. Daarom zijn ze geschikt voor snoei in verschillende vormen en maten. Daarom is Japanse hulst een uitstekende vervanger voor buxus. Het gevaar dat de Japanse hulst Kanehirae een ziekte op loopt is ook kleiner.

Wat moet je weten?

De Ilex maximowicziana Kanehirae groeit langzaam. Deze groeit namelijk een kleine 20 cm per jaar. Dit maakt dat één keer per jaar snoeien genoeg is. Als je kleine haagplanten snel wilt laten groeien tot grotere hulsthagen, kun je het beste kiezen voor Japanse hulst blond of Japanse hulst donkergroen.