Belangrijke informatie voordat je een omvormer koopt

Ben je van plan om zonnepanelen te kopen of heb je ze al gekocht? Dan heb je per se omvormers nodig om daadwerkelijk van je zonnepanelen gebruik te kunnen maken. Maar wat zijn omvormers en hoe kies je de beste omvormers uit? In dit artikel staan drie belangrijke vragen voordat je de beste omvormer voor je zonnepanelen kiest.

Wat zijn omvormers?

Indien je zonnepanelen aanschaft horen daar ook omvormers bij. Wanneer er zonlicht op de zonnepanelen komt zetten de zonnecellen die om naar gelijkstroom. Deze stroom is echter niet bruikbaar als elektriciteit. Daarvoor heb je een omvormer nodig, die deze gebruikstroom omzet naar wisselstroom. Deze wisselstroom kan gebruikt worden in het huishouden, maar ook kan het bij een overschot worden teruggegeven aan het elektriciteitsnet.

Wat zijn de kosten van de omvormers?

De kosten voor een omvormer zijn hoger dan die van één zonnepaneel. Bij het kopen van een omvormer voor je zonnepanelen betaal je voor het kastje en de levering. De bedragen variëren hierin tussen de 500 en 5.000 euro. De verwachting is wel dat de prijs in de loop van de tijd zal afnemen.  Een omvormer heeft een levensduur van 10 jaar. Het gaat dus minder lang mee dan zonnepanelen.

Hoe kies je de beste omvormer uit?

Het is belangrijk om goed naar de capaciteit van je zonnepanelen te kijken. De capaciteit van je panelen geldt echter voor de meest gunstige omstandigheden. In Nederland komen deze omstandigheden echter nooit voor. Indien je zonnepanelen bijvoorbeeld een capaciteit hebben van 2.500 watt is een omvormer van 2.300 geschikt.

Verder is het goed om te kijken of je veel last van schaduw hebt. Het totale vermogen wordt namelijk bepaald door het zonnepaneel die het meeste last van de schaduw heeft. Wellicht is het daarom voor je interessant om te kiezen voor kleine omvormers. Deze kleine omvormers worden op iedere zonnepaneel gemonteerd, waardoor het rendement van ieder afzonderlijke zonnepaneel wordt verbeterd.

Dit zijn slechts een paar aspecten waar je rekening mee moet houden voordat je een omvormer aanschaft. Verdiep je dus goed hierin en laat je goed adviseren!