Benodigdheden voor een zwembad

Denk je eraan om een zwembad aan te schaffen? Zorg er dan voor dat je alle benodigdheden hebt en denkt aan meer dan alleen het graven van een kuil. Hieronder vind je tips als je het overweegt om een zwembad te kopen.

 

Graafwerk of een opbouwzwembad

Je hebt genoeg ruimte in de tuin en je overweegt om een zwembad te nemen. Kies je dan voor een inbouwzwembad of een opbouwzwembad? Het inbouwzwembad heeft als bijkomend gevolg dat er flink gegraven en verbouwd moet worden tot het zwembad uiteindelijk geplaatst kan worden. In opbouwzwembad doet iets minder mooi aan in het geheel. Daarnaast moet er, al ligt dat aan het type zwembad, soms wel een fundering worden geplaatst onder het opbouwzwembad. Het voordeel van een opbouwbad is dat het eventueel makkelijker af te breken is.

 

Randbenodigdheden

Als het zwembad er eenmaal staat, moet er water in worden gespoten waardoor het vol raakt. In principe is het zwembad dan af. Maar er moet ook rekening gehouden worden met viezigheid in het water en de warmte. Er wordt in het zwembad een filter geplaatst om bladeren en dergelijke uit het water te houden. De filter zal af en toe schoongemaakt moeten worden. Het aanschaffen van een bladernet voor het zwembad kan helpen om je een schoonmaakklusje te besparen. Chloor in het water gieten kan de nodige bacteriën doden, waardoor het water schoner wordt. Vergeet ook het trapje niet waardoor de zwemmers makkelijk uit het bad kunnen klimmen. 

 

Warm water

Het fijnste is het toch wel om in een schoon zwembad te zwemmen. Zoals hierboven beschreven staat kan dit relatief makkelijk te regelen zijn. Zwemmen in warm water kan eveneens fijn zijn, vooral als de buitentemperatuur nog niet dusdanig warm is dat het zwembadwater vanzelf opgewarmd is. In dat geval is het een goed idee om zwembadverwarming te installeren. Een warmtepomp kan wonderen doen voor de zwemervaring. 

 

Afdekking

Naast het eerder genoemde bladernet kan een isolerende afdekking op je prioriteitenlijstje staan. Met speciale afdekkingsmaterialen kan de warmte geen kant op en blijft het zwembad warm. Dit zorgt voor minder hoge energiekosten en is daarom duurzamer. Lamellenafdekking is ook een makkelijke manier om ’s nachts en ’s avonds het zwembad toe te dekken en makkelijk te openen als het weer tijd is om een duik te nemen.