Bescherm uw blokhut door middel van keteldruk impregnatie

Om de levensduur van uw tuinhuis of blokhut te verlengen, is het slim om uw tuinhuis te laten impregneren. Impregnatie is een behandeling tegen houtrot, schimmels en ongedierte. Bij het grootste deel van de tuinhuizen/blokhutten is het mogelijk om deze vooraf te laten impregneren. Keteldruk impregnatie is een manier om uw blokhut langdurig te beschermen. Wilt u weten hoe keteldruk impregnatie werkt en waarom u hiervoor moet kiezen? Lees dan dit artikel om erachter te komen wat keteldruk impregnatie is, en wat de voordelen zijn.

Wat is keteldruk impregnatie?

Keteldruk impregneren is een proces dat plaatsvindt in een grote ketel. Het hout wordt hierin geplaatst, waarna de ketel zich vacuümtrekt na het sluiten van de deur. Vervolgens zal de zuurstof uit het hout trekken, waarna de ketel gevuld wordt met een impregneermiddel. De druk wordt daarna opgevoerd waardoor het hout het impregneermiddel opneemt. Dit is een computergestuurd proces.

De voordelen van keteldruk impregnatie

Als hout onder keteldruk geïmpregneerd is, is het onderhoudsarm en zal het onder alle weersomstandigheden minimaal 10 jaar houdbaar zijn. Op den duur zal het hout wel gaan vergrijzen. Je kunt dit echter tegengaan met bijvoorbeeld hout-olie. Dit zal ook het verweringsproces stoppen waardoor het misschien wel tot 40 jaar nog mee kan gaan. Het druk impregneren gebeurd voordat het hout verwerkt wordt. Met andere woorden, voordat u uw tuinhuis opbouwt.

Bij onder druk geïmpregneerd hout is ook geen verdere behandeling nodig in principe. Je kunt het achteraf natuurlijk nog wel voorzien van een mooi kleurtje.

Uitvoering

Het impregneren van uw tuinhuis onder keteldruk levert over het algemeen een langere levertijd op dan andere impregnatie mogelijkheden. Dit heeft te maken met het drogen van het hout. Ook bij de montage kun je merken dat de delen moeilijker in elkaar schuiven, omdat het hout nog licht gezwollen kan zijn. Na montage kan het nog ongeveer 6 weken duren voordat het meeste vocht uit het hout is getrokken.

Bent u op zoek naar een tuinhuis of blokhut die u kunt impregneren onder keteldruk? Of bent u nieuwsgierig naar andere manieren om het hout te impregneren van uw tuinhuis of blokhut? Bekijk dan de mogelijkheden op www.woodpro.nl

Hout