Besparen in je Nieuwe Badkamer in Vijf Stappen

Welke energiebesparende maatregelen moet je nu écht nemen als je een nieuwe badkamer bouwt? Dit zijn de vijf allerbelangrijkste tips. De rest is kruimelwerk. We beginne trouwens met onze bonustip. met een waterontharder kan je veel geld besparen, juist in de badkamer. Kalkvrij water schuimt namelijk veel makkelijker. Op die manier bespaar je veel op zeep en shampoo kosten. Hier lees je precies wat de beste waterontharder is

1. Installeer een Spaardouche (besparing per jaar: € 71,-)

De installatie van een spaardouche is zo’n beetje de eenvoudigste maatregel die je kunt nemen. De gewone douchekoppen in de bouwmarkt zijn niet zo mooi, maar er zijn genoeg mooie handdouches verkrijgbaar. Kosten: zo’n € 5,- meer dan een normale douchekop. Terugverdientijd: minder dan een maand.

2. Installeer een Douche-WTW (besparing per jaar: € 114,-)

Als een douche-WTW eenmaal geïnstalleerd is, heb je er geen omkijken meer naar. En juist daarom loopt de besparing lekker op. Kosten: zo’n € 400 als je het zelf installeert, € 800 als je het laat doen. Terugverdientijd: 4 tot 8 jaar.

3. Spoel met Regenwater (besparing per jaar: € 100,-)

Een regenwaterinstallatie is een redelijk ingrijpende verandering, die niet in ieder huis in te passen is. Maar, de voordelen voor het milieu en voor je portemonnee zijn onmiskenbaar. Kosten: zo’n € 1000. Terugverdientijd: 10 jaar.

4. Gebruik een Douche-timer (besparing per jaar: € 39,-)

Als je bewuster wordt van je douche-gewoontes, dan ga je er vanzelf minder lang onder staan. Een douche-timer is daarbij een perfect hulpmiddel. Kosten: € 9. Terugverdientijd: 3 maanden.

5. Installeer LED-verlichting (besparing per jaar: € 10,-)

Gewone spots gebruiken erg veel stroom. Als je ze simpelweg vervangt door goede LED-spots, bespaar je zonder dat je het in de gaten hebt. Kosten: zo’n € 80 meer dan 5 normale spots. Terugverdientijd: 8 jaar.

Voor de berekening ben ik uitgegaan van een gezin van vier personen met een HR-ketel. Als je de spaardouche, douche-WTW en douche-timer combineert is het effect per maatregel minder, maar de totale besparing is dan natuurlijk het grootst! Zoals je ziet kun je honderden euro’s per jaar besparen door bij je nieuwe badkamer rekening even goed op te letten! Dat geld laat je toch niet liggen? 

Bron: Waterontharderrevolutie.nl