Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking is een bedekking dat heel geschikt is op platte daken. Bij een lichte helling kan het ook nog gebruikt worden. Een andere naam voor bitumen is dakleer. Het is vrij makkelijk aan te brengen, al heeft u wel een brander nodig. Daarom wordt het veel gebruikt in ons land. Heeft u een plat dak op uw huis of schuur, dan is bitumen een goede keus.

Het materiaal

Bitumen wordt één van de bestanddelen van aardolie. Door een bepaald proces wordt het gescheiden van andere onderdelen van de olie. Vaak wordt gedacht dat bitumen hetzelfde is als teer, maar dat is niet waar. Het lijkt op elkaar, maar teer wordt uit hout of steenkool gehaald en niet uit aardolie. Behalve voor dakbedekkingen wordt bitumen gebruikt in asfalt en geluidsweringen.

Voordelen

Bitumen heeft diverse voordelen. Het is waterdicht en voorkomt lekkages op het dak. Daarnaast is het zeer sterk materiaal. Het hecht heel goed al allerlei materialen. Daardoor is het heel geschikt om op diverse ondergronden aan te brengen. U hoeft de ondergrond alleen maar weg te halen als de totale dakconstructie te zwaar wordt. Dat gebeurt gelukkig niet gauw, maar het is iets om van tevoren te bekijken. Over het algemeen kunt u dus het dakleer bovenop de vorige lagen leggen. Dat maakt het makkelijk om aan te brengen, zonder extra gebrek of andere voorbereidingen. Bitumen is bestand tegen allerlei chemische stoffen.

Nadelen

Zoals elk product heeft dakleer nadelen. Het is niet elastisch. Dat betekent dat het hard wordt als het vriest en zacht bij hitte. Vooral bij warm weer beschadigt het materiaal heel snel. Het bitumen kan slecht tegen UV-straling en tegen zuurstof. Het gevolg is dat het relatief niet zo lang meegaat. Men geeft altijd 15 jaar aan bij de vraag hoe lang bitumen meegaat. Daarna zou het eigenlijk vervangen moeten worden.

Varianten

Om de nadelen tegen te gaan zijn er twee varianten ontwikkeld die bitumen sterker maken.

APP

APP staat voor Atactisch PolyPryleen. In deze variant is er een elastische kunststof met het dakleer vermengd. Met name de elastiteit van het bitumen wordt hierdoor fors beter. Daardoor kan het materiaal beter tegen temperatuurschommelingen. Verder is de UV-bestendigheid versterkt.

 

SBS

De afkorting SBS betekent Styreen Butadieen Styreen. In dit geval is er kunstmatig rubber toegevoegd aan de bitumen. Ook deze soort is elastischer dan het eigenlijke bitumen en blijft dus goed onder temperatuurschommelingen. Het kan slecht tegen UV-straling. Daarom kunt u het beste een laag kiezels over het bitumen heen strooien.

 

Aanbrengen

Bitumen wordt in rollen aangeleverd. Bij het uitrollen wordt de onderkant verhit en plakt het materiaal goed aan de ondergrond vast. Tegenwoordig is er ook zelfklevend dakleer te krijgen, maar dat hecht niet zo goed als de methode met de brander. Er treden bij zelfklevend dakleer eerder lekkages op.

 

Bron: De Dakspecialist