Dak boven je hoofd

Ik vind het geen gekke uitspraak als je zegt dat een huis zonder dak gelijk staat als een kip zonder kop. Je huis is pas echt af als het dak er op zit en anders heeft het om heel eerlijk te zijn ook weinig nut. Een dak heeft als functie om beschutting te bieden tegen de onheilspellendheden van het buitenleven. Denk hierbij aan regen, sneeuw, hagel, wind, maar ook zon. Verder houd een goed dak in de zomer de warmte buiten en in de winter juist vast. Naast de beschermende functies moet het ook water af kunnen voeren. Dit is ook de reden dat daken meestal spits zijn. Als het water niet weg kan dan is de kans groot dat er schimmel ontstaat en het dak gaat rotten. Je hebt verschillende typen daken. Je kan een dak bedekken met dakpannen, dit gebeurt overal op de wereld, soms dan zie je ook sintel of baksteen. Een type bedekking die al ver terug gaat in de tijd is toch een bedekking met stro of riet.

Visueel is een rietendak niet alleen erg mooi, het bedekken met stro werkt ook erg isolerend. Wel heeft het een groot risico op brand. Gelukkig zijn er in de loop der jaren een hoop oplossingen bedacht om een dak brandveiliger te maken.

• met de gesloten onderconstructie (schroefdak)
• het toepassen van een brandvertragend middel
• het toepassen van een brand detectie systeem
• het aanbrengen van een bliksembeveiliging
• het aanbrengen van een vonkenvanger
• het aanbrengen van brandwerend doek bij traditioneel dak

Nog even een rijtje met feitjes: Riet weegt circa 130 kilogram per kubieke meter, zodat een rietendak van 30 cm dikte ongeveer 39 kg per m² weegt. Hierdoor is het veel lichter dan dakpannen, en vormt het minder een belasting voor de dakconstructie. De warmtegeleidingscoëfficiënt is 0,20 W/mK. Door deze lage waarde is riet een goede warmte-isolator. Het houdt in de winter warmte goed vast, en in de zomer houdt het warmte juist buiten. De daken hoeft u niet zelf te bedekken, een rietdekkersbedrijf zorgt er voor dat alles veilig en professioneel wordt uitgevoerd.