Dakkapel plaatsen

Twijfel je nog over het plaatsen van een dakkapel? Dan hebben we goed nieuws voor je. Een dakkapel plaatsen wordt namelijk steeds eenvoudiger. Dat komt onder andere doordat de overheid de regels steeds meer versimpeld als het gaat om welstand en vergunningen. Alleen dat zou natuurlijk al een reden moeten zijn om je definitief over de streep te trekken, maar zoals je weet heeft een dakkapel plaatsen ook nog eens heel veel voordelen.

Gemeente Amstelveen als voorbeeld

Om te laten zien hoeveel de regels vandaag de dag zijn versimpeld vergeleken met vroeger, kunnen we Amstelveen uitstekend als voorbeeld nemen. In elke straat heeft deze gemeente uit de reeds bestaande dakkapellen een keuze gemaakt voor een voorbeeld. Dit dakkapel is uiteraard reeds goedgekeurd door de welstandscommissie. Wanneer je zelf een dakkapel wilt plaatsen, kun je de bouwtekeningen van dit dakkapel eenvoudig ophalen bij de gemeente. Daar krijg je vervolgens ook direct de bijbehorende bouwvergunning bij. Simpeler kan het niet! Deze vergunning is er namelijk al en daardoor hoef je niet de gebruikelijke zes weken te wachten of de vergunning al dan niet wordt toegewezen. Daardoor kan de specialist die je hebt ingeschakeld in principe meteen aan de slag. Wil je toch wat wijzigingen aanbrengen? Dan kun je deze bespreken met een lid van de welstandscommissie. Deze beoordeelt je plannen op haalbaarheid voordat je de vergunning definitief aanvraagt.

Zonder welstand

Wist je trouwens dat het in veel gemeenten vandaag de dag ook mogelijk is om helemaal zonder welstandsregels te bouwen? Een dakkapel plaatsen is dan uiteraard nog nooit zo makkelijk geweest. Voor het uiterlijk van het dakkapel worden er dan helemaal geen regels opgelegd. Overigens is het goed om te beseffen dat dit niet bij iedere gemeente het geval is. Andere gemeenten maken namelijk nog wel gebruik van deze welstandsregels, maar kiezen ervoor om ze te versoepelen. Daarbij krijg je meer vrijheden om het dakkapel te maken of aan te passen zoals je zelf wil. Een voorbeeld hiervan is dat je niet alleen maar een dakkapel met een plat dak mag bouwen, maar ook een dakkapel met een schuin dak of zelfs een complete nokverhoging.