De functie van betonpoeren

Er zijn veel mensen die er voor kiezen om betonpoeren te gebruiken, lees hier waarom. Dit komt omdat betonpoeren erg effectief zijn om te gebruiken als fundering. Een betonpoer zul je daarom ook vooral als fundering terug zien in het dagelijks leven. 

Wat is een betonpoer?

Een betonpoer is een soort massief betonnen kolom. Deze kolom is niet alleen erg zwaar omdat het gemaakt is van massief beton, maar deze is ook nog eens best breed en lang. Dit houdt in dat een betonpoer de druk van een gebouw er bovenop goed kan verdelen over de ondergrond. 

De zwaarte van de betonpoer zorgt er voor dat ze erg effectief zijn in het op zijn plek houden van een gebouw. Hierom worden betonpoeren vooral gebruikt bij het plaatsen van overkappingen en schuttingen. Dit komt omdat deze niet zo zwaar zijn en aan een betonpoer genoeg hebben als fundering. 

Onder een betonpoer wordt vaak een tegel geplaatst. Dit kan elke soort tegel zijn. Deze tegel zorgt er voor dat het gewicht van het gebouw dat boven op de betonpoer staat nog beter verdeeld wordt. Dit is natuurlijk erg effectief als je een zwaar gebouw hebt die je op betonpoeren laat staan. 

Door een tegel onder een betonpoer te plaatsen, zorg je er voor dat de druk nog beter verdeeld wordt. Doordat de druk dan beter verdeeld wordt, is het gevaar op de verzakking van het gebouw ook een stuk kleiner. Dit is namelijk iets wat je wilt voorkomen. 

Handige toevoegingen

Een betonpoer heeft een aantal handige toevoegingen. Zo zul je zien dat een betonpoer een aantal gleufjes heeft waar water doorheen kan lopen. Doordat er water door de betonpoer kan lopen, zorg je er voor dat het materiaal waarvan de steunpalen van het gebouw niet gaan rotten of roesten. Hout zal hierdoor namelijk erg snel gaan rotten en metaal zal erg snel gaan roesten. Dit is iets wat je wilt voorkomen, omdat dit er al snel voor kan zorgen dat het gebouw niet meer stevig is. Door een betonpoer te plaatsen onder de steunpalen zorg je er voor dat dit wordt voorkomen.