De kosten van een lichtstraat

Er wordt tegenwoordig vaak een aanbouw aan een huis gebouwd om de ruimte van het wooncomfort te verbeteren. Je zal dan daarvoor eerst wel de toestemming moeten hebben van de gemeente waarin je woont, maar wanneer je het kan doen is het vaak een verbetering. Toch zal je met een aantal zaken goed rekening moeten houden. Je hoort vaak mensen, die zo’n aanbouw hebben geplaatst, klagen dat ze te weinig licht naar binnen krijgen. Men had dat kunnen doen door extra ramen te plaatsen maar vaak kan dat niet. In een dergelijk geval zal je de lichtinval van boven moeten laten komen.

De lichtstraat

Wanneer je nog moet gaan bouwen kan je er een lichtstraat inplannen als het een plat dak wordt. Een lichtstraat naderhand inbouwen is ook goed mogelijk. Je moet wel precies weten wat voor een lichtstraat je wilt hebben en wat de grootte moet zijn. Hoe groter hoe duurder. Je zal ook moeten weten wat voor materiaal je wilt hebben. Je kan een lichtstraat met een stalen ombouw nemen maar ook een van aluminium. Deze laatste is duurder maar heeft wel het voordeel dat hij niet roest. Hij zal, na geplaatst te zijn, geen onderhoud meer nodig hebben. Een stalen moet wel met regelmaat geschilderd worden om het roesten te voorkomen.

De vlakken die het licht doorlaten kan men van glas nemen maar ook van acrylaat of polycarbonaat. Alle materialen hebben hun voor- en nadelen. Er wordt vaak voor glas gekozen omdat dit het licht goed doorlaat en goed isoleert. In de meeste gevallen kiest men voor twee lagen glas. Tussen de glasplaten is een ruimte die men eerst luchtledig heeft gezogen en daarna gevuld met een gas voor een extra isolatie. De buitenste glaslaag voorziet men van een vuilafstotende laag en de binnenste wordt extra versterkt. Deze versterking is goed om inbrekers te weren en om te voorkomen dat je er zelf doorheen zou kunnen vallen.

Kosten

De prijs van een lichtstraat is moeilijk vooraf te bepalen. Deze zijn van een aantal punten afhankelijk. Een lichtstraat van Niek Roos met opstaande randen is duurder dan een zonder deze opstaande randen. Ook het materiaal en de grootte waarvan een lichtstraat wordt gemaakt bepalen de kosten. Laat daarom, voordat je een lichtstraat aanschaft en je weet wat je wilt hebben, door meerdere firma’s een offerte maken. Er kunnen behoorlijke prijsverschillen in zitten. Laat hem ook plaatsen door de firma waar je hem koopt. Is er dan later een lekkage dan kun je de fabrikant aansprakelijk stellen. Dus de kosten kun je zelf in de hand houden.