De lentekriebels hangen in de lucht!

We zijn de kerst weer voorbij en het nieuwe jaar hebben we met veel en prachtig vuurwerk onthaald. Dat betekent dat we ook langzamerhand (sommige mensen reikhalzend) weer naar het voorjaar uit gaan kijken. We merken aan alles dat de tijd van het jaar aan het verschuiven is. Het blijft in de avonden steeds weer wat langer licht en ook het kwik gaat beetje bij beetje weer wat omhoog. En dat betekent dat we straks ook weer lekker naar buiten kunnen. En dat hoeft echt niet altijd naar het park, strand of bos te zijn. Ook in de achtertuin kunnen we volop genieten van de natuur en de rust. Maar is uw tuin daar al klaar voor?

Onderhoud

De tuin heeft namelijk na de winter altijd wat onderhoud nodig. Denk bijvoorbeeld aan de grasmat die er in de lente en zomer zo mooi bij ligt, kan na de wintermaanden er wat verwilderd uitzien of zelfs kapotgevroren zijn. Het is verstandig om het gras gedeeltelijk opnieuw in te zaaien of om nieuwe graszoden neer te leggen. De tuin bemesten raden wij ook altijd aan. Hierdoor komen er veel voedingsstoffen in de grond terecht wat bevorderlijk is voor de groei van de planten. Daarna goed sproeien zodat de tuin genoeg water heeft. Houd wel altijd het weer goed in de gaten. De tuin heeft namelijk geen overkill aan water nodig.

Maar niet alleen een nieuwe grasmat is bevorderlijk voor een mooie tuin. Denk ook eens na over kleur in de tuin. Een uitje naar het tuincentrum kan geen kwaad om wat inspiratie op te doen voor planten die de tuin verder opfleuren.

De tuinset

Om lekker van de tuin te kunnen genieten is het ook van belang dat de tuinset er goed uitziet. Zeker als de tuinset heel de winter buiten heeft gestaan, kan het nogal wat te lijden hebben gehad. Neem daarom in het voorjaar al vroeg de tuinset onder de loep en maak hem eens goed schoon. Daarna kunt u controleren of alles nog in goede staat verkeerd. Er kan namelijk houtrot optreden als het meubel te veel in de regen gestaan heeft. In de winterperiode kan je een tuinset het beste beschermen door deze in een schuur of garage op te bergen. Heb je deze ruimte niet tot je beschikking, dan is het verstandig om een zeil over de tuinset te binden. Hierdoor blijft het van de grootste schade gevrijwaard.