De verbindende schakel tussen huis en tuin: De veranda

We hebben de kerst achter de rug en zijn het nieuwe jaar gestart. Dat merken we al aan het weer dat langzamerhand begint de te veranderen. De dagen worden weer wat langer en dat betekent dat we ook binnenkort weer meer kunnen gaan genieten van het buitenleven. Het is belangrijk dat de tuin dan weer zomerklaar gemaakt is. Maar ook dat u een lekker zitplek aan huis heeft om te kunnen genieten van de tuin. Daarmee is een veranda uitstekend keuze. Voor het bouwen van een veranda hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Vergunning

Leuke ideeën kunnen meestal niet zomaar uitgevoerd worden. Tegenwoordig zitten er veel regeltjes aan (ver)bouwen vast. Het is daarom raadzaam om na te vragen bij de gemeente of er een vergunning benodigd is. Dit is meestal afhankelijk van de grootte van de veranda en de afstand tot de tuin van de buren. Voorkom een hoge boete en misschien zelfs de kans dat het afgebroken moet worden.

Locatie

Meestal wordt een veranda aan het huis geplaatst. Dit hoeft echter niet. Toch raden we het wel aan omdat de tuin hierdoor echt een verlengstuk van het huis wordt. Houd echter wel goed rekening met de zon in de tuin. Planten hebben eenmaal zonlicht nodig. Een veranda kan dus wel extra schaduw in de tuin aanbrengen waardoor sommige planten niet of minder in bloei komen te staan.

Kosten

Een veranda (laten) bouwen kan een behoorlijk kostenplaatje met zich meebrengen. Zeker als je zelf twee linkerhanden hebt en dus iemand moet hebben die het voor je gaat plaatsen. Als de veranda niet op maat gemaakt hoeft te worden, kan je kiezen voor een prefab veranda. Deze zijn een stuk voordeliger zonder dat je hiervoor kwaliteit inlevert.

Mocht er nog geld in het potje overblijven, raden we aan om openslaande deuren tussen de woning en de veranda te plaatsen. Hierdoor maak je optimaal gebruik van de veranda. De mooiste oplossing zijn houten deuren. Uit kostenoverwegingen zijn PVC deuren een goed alternatief. PVC gaat ook nog eens erg lang mee zonder dat ze veel onderhoud nodig hebben.

Verandazeil

Laatste tip die we mee willen geven is voor het beschermen van de eigendommen zoals een het tuinmeubilair. Onder een veranda kan je het meubilair gelukkig al droog stallen. Echter kan door de wind, regen nog steeds gemakkelijk onder de veranda waaien. Het kan daarom verstandig zijn om een verandazeil over het tuinmeubilair te leggen. Dit voorkomt verwering en zorgt ervoor dat u langer kan genieten van de tuinset.