De verschillende soorten beukenhagen

Iedereen kent de bekende groene beukenhaag wel. Maar wist je dat er ook een rode beukenhaag bestaat? En is een haagbeuk eigenlijk hetzelfde als een beukenhaag? Wij leggen het uit in dit artikel!

 

Verschillende beukenhagen

Laten we beginnen met uit te leggen wat een beukenhaag precies is. De beukenhaag (ook wel “Fagus”Sylvatica” genoemd) is een plant. Er bestaan twee verschillende kleuren beukenhagen; een groene en een rode. De rode variant is wat duurder dan de groene beukhaag, en heeft een wat luxere uitstraling. Dat zijn meteen de grootste verschillen, verder hebben ze ongeveer dezelfde eigenschappen.

In de winter wordt zowel de groene als rode variant bruinkleurig. Dan zijn ze dus helemaal bijna hetzelfde! Dit betekent dus dat de beukenhaag in de winter zijn blad behoudt. Dit is een groot voordeel van de beukenhaag. Ze worden dus niet helemaal kaal als het koud wordt, maar je behoudt bijna het hele jaar door een dichte haag. Dit is wel zo fijn voor je privacy. Een beukenhaag wordt namelijk erg vaak gebruikt als tuinschutting om deze reden!

 

Hetzelfde als een haagbeuk?

We weten nu wat een beukenhaag is en welke verschillende soorten er zijn. Veel mensen denken echter dat een beukenhaag en een haagbeuk hetzelfde zijn. Logisch ook, de namen lijken immers erg veel op elkaar. Echter zijn dit twee verschillende soorten planten. Een belangrijk verschil is dat de haagbeuk in de winter wél zijn blad laat vallen. Deze is dus groen in de zomer, maar kaal in de winter. Om deze reden wordt als tuinschutting dus vaker voor een beukenhaag gekozen dan voor een haagbeuk. Echter heeft een haagbeuk weer andere voordelen. Zo heeft deze minder onderhoud nodig, en kan deze beter tegen een vochtige bodem.

Een ander verschil is dat de bladeren van een haagbeuk heel ruw zijn. De Beukenhaag heeft weer gladde en glanzende bladeren. Ook mag je de toppen van een haagbeuk na het planten niet gelijk snoeien. Deze dient namelijk eerst de gewenste hoogte te bereiken. Een beukenhaag moet juist weer wel regelmatig getopt worden!

Een beukenhaag en haagbeuk zijn dus niet hetzelfde, let hier goed op wanneer je beukplanten gaat kopen.