De wasvoorschriften van strijkvrije overhemden

Strijkvrije overhemden zijn een verademing voor veel mannen die veel moeten reizen voor hun werk of doordeweeks weinig tijd hebben om te strijken.

 

Echter zijn strijkvrije overhemden geen gewone overhemden. Ja, uiteraard zien ze er hetzelfde uit, met boord, manchetten, knopen, mouwen, romp en ga zo maar door. Alleen non-iron overhemden hebben toch wel een andere handleiding voor het wassen, drogen en ophangen dan andere overhemden. Zoals de John Miller overhemden of Eton overhemden.

 

Voorkom dat jouw strijkvrije overhemden na de eerste wasbeurt al veranderen in verfrommelde lapjes stof, ongeveer vijf centimeter krimpen of de non-iron talenten worden afgezwakt.

 

Wat zijn strijkvrije overhemden?

Echte strijkvrije overhemden zijn gemaakt met een hele luchtige weving van katoen met soms een synthetische draad. Vervolgens wordt deze stof volledig gewassen in een chemisch bad. Na zo’n onderdompeling in het chemische bad is het overhemd vaak ook weer strijkvrij.

 

Alleen voor de overhemden maniakken, de mannen met oog voor detail en de echte overhemden liefhebber zijn er dan ook wat regels overtreden: de ‘open; weving lijkt niet meer op een luxe weving zoals een Twill, Oxford of Chambray. De open weving is veranderd in een gatenkaasweving. Daarbij geven ze liever de voorkeur aan katoenen overhemden, dan aan synthetische overhemden. De strijkvrije overhemden zijn namelijk zeer chemisch behandeld en zullen ook chemisch blijven.

De wasvoorschriften van de strijkvrije overhemden

Het wassen van de strijkvrije overhemden, kan je niet klakkeloos doen. Je moet rekening houden met diverse wasvoorschriften, anders verdwijnt het kreukeffect op den duur en hou je een verfrommeld stukje stof over.

 

De temperatuur voor het wassen van strijkvrije overhemden

Strijkvrije overhemden mag je nooit op meer dan 40 graden Celsius wassen. Wanneer je ze toch op een warmere temperatuur wast, zullen de strijkvrije overhemden verkleuren of krimpen.

 

Vlekken verwijderen van strijkvrije overhemden

Elk kledingstuk krijgt op den duur te maken met vlekken, zo ook strijkvrije overhemden. Alleen wat moet je doen als je strijkvrije overhemd vlekken krijgt? De eerste tip: niet op hoge temperaturen wassen. Voor het verwijderen van vlekken uit strijkvrije overhemden kan je beter vlekkenverwijderaar gebruiken.

 

Het wassen van strijkvrije overhemden

Op veel toeren centrifugeren is uit den boze bij strijkvrije overhemden. Laat je wasmachine dus niet de strijkvrije overhemden droogzwieren op 800 toeren. Anders verslijten de strijkvrije overhemden razendsnel.

 

Wanneer de strijkvrije overhemden klaar zijn met wassen, moet je ze meteen uit de wasmachine halen.

 

Het drogen van strijkvrije overhemden

Gebruik nooit de droger voor het drogen van strijkvrije overhemden. Dit doet een overhemd eerder kwaad dan goed. Ga eerder voor een droogrek of hang een strijkvrij overhemd aan een kleerhanger. Sterker nog, het nat uithangen van een strijkvrij overhemd is een voorwaarde aan het strijkvrije karakter. De combinatie van het gewicht van het water en het overhemd, zorgt ervoor dat de stof strak wordt getrokken. De kreukels verdwijnen als sneeuw voor de zon.

 

Het opruimen van strijkvrije overhemden

Vouw strijkvrije overhemden niet op. Dit kost alleen maar ruimte. Hang ze netjes op aan een kleerhanger. Naast dat het ruimte bespaart, voorkom je ook dat het overhemd opnieuw rimpelt en kreukt.