Ook in de maanden dat er eigenlijk niks bloeit kunt u toch van groen in de tuin genieten. Zo zijn er heesters die altijd hun blad houden en prima als haag aangeplant kunnen worden. Deze drie heesters zijn wintergroen en zorgen in alle seizoenen voor een kleurrijke omlijsting van de tuin.
Groenblijvende heesters of tuinplanten zorgen voor een rustpunt in de tuin. In alle jaargetijden behouden zij hun blad of naalden. Of er nu veel bloeit of helemaal niets, een wintergroen haagje is een aanwinst voor elke tuin.
Palmboompje
Een populaire groenblijvende heester is het palmboompje of zoals iedereen hem kent; de Buxus. Buxus is een struikje met fijn groen blad dat zich prima in vorm laat snoeien. Zo zijn er haagjes, bollen, wolken, dierfiguren – dat vergt wel wat geduld – en andere vormen van te snoeien. Een mooie vorm krijgt Buxus door snoeien, dat kan tussen eind maart en augustus.
Venijnboom
Venijnboom is beter bekend als Taxus en eigenlijk net als Buxus ideaal om haagjes of vormen van te snoeien. Taxus heet venijnboom omdat de plant giftig is, zet hem dus niet naast een weiland waar dieren er van kunnen grazen. Ook deze haagplant, met donkergroene naaldjes, kunt u tussen eind maart en augustus in model snoeien. Snoeit u te diep, geen probleem; Taxus loopt altijd weer uit.
Olijfwilg
De olijfwilg (Elaeagnus ebbingei) is een bladhoudende heester met groot blad dat aan de onderzijde zilvergrijs en aan de bovenzijde grijsgroen is. Een erg sterke struik die het ook goed doet in kustgebieden. Twee keer per jaar de haag in model snoeien, april en september, is voldoende. Snoeit u niet dan krijgt de olijfwilg witte bloemetjes die niet erg opvallen, maar wel geuren.
Er zijn natuurlijk meer groenblijvende heesters die u als haag kunt snoeien, zoals hulst, struikkamperfoelie of liguster.