Een bulldozer: wat is het precies?

Eigenlijk kent iedereen het woord bulldozer wel, echter weten veel mensen niet precies wat een bulldozer is en waar je het voor kan gebruiken. Een bulldozer is eigenlijk simpelweg een sterke tractor die niet op wielen, maar op rupsbanden rijdt. Deze tractor heeft een blad aan de voorkant, waarmee je de grond voor je kan schuiven.

Waar gebruikt men een bulldozer voor?

Een bulldozer wordt veel gebruikt om grote hoeveelheden zand of aarde te verplaatsen. Doordat de tractor op grote rupsbanden rijdt, die bewogen worden door de voorwielen van de bulldozer heeft de bulldozer veel meer kracht dan de normale tractoren. Het duwen van de ondergrond is in sommige situaties erg handig en daarom wordt het veel gebruikt bij het vlakken van terreinen, het graven van kanalen en het ophogen van dijken of heubeltjes.

Er zijn ook bulldozers die in het leger worden gebruikt. Deze worden hier gebruikt om wegen schoon te vegen en om gebouwen of oppervlaktes te slopen.

Onderhoud van een bulldozer

Bij een bulldozer is het, net als bij de meeste voertuigen, belangrijk om de onderdelen goed te onderhouden. Wanneer je merkt dat een slijtage aan een onderdeel is, kan je deze dus dan ook het best zo snel mogelijk vervangen en niet wachten tot de bulldozer helemaal niet meer werkt. Nieuwe onderdelen kan je niet zomaar in een bouwmarkt kopen en daarom is het belangrijk dat je bij een specialist in rijwerkonderdelen de goede onderdelen besteld of laat repareren. Zo kan je daarna weer veilig en vlot te werk gaan.