Een mol in de tuin! Wat nu?

Heeft u last van een mol in de tuin? Dan zijn er een aantal dingen die u snel wilt regelen, zodat uw tuin zo snel mogelijk weer molvrij is. Een mol in de tuin kan snel voor een hoop schade zorgen. Vooral als uw tuin vol staat met prachtige bloemen, een strak gazon en wellicht wat speciale struikjes, kan een mol een hoop schade aanrichten. Het kan heel lastig zijn om een mol op te sporen en te vangen. In dit artikel vindt u dan ook wat informatie die u kan helpen bij het jagen op en vangen van mollen.

Mol in de tuin opsporen

Wanneer u een mol in de tuin heeft, wil u die natuurlijk zo snel mogelijk weer weg hebben. Vooral in de zomer kunnen mollen enorme schade aanrichten. Echter is het eerste probleem waar u tegenaan loopt vaak dat u niet zeker weet waar de mol zich bevindt. Soms weet u niet eens zeker of de mol nog wel in uw tuin is. Mollen graven geulen tot wel tweehonderd meter lang en hierbij maken ze soms allerlei zijgangen. Daardoor kan het zijn dat u een hoop molshopen en gangen in uw tuin heeft, maar dat de mol inmiddels doorgegraven heeft tot de tuin van de buren. Het kan dan ook lastig zijn om zeker te weten of de mol in uw tuin zit. De enige manier om hierachter te komen is door de tuin goed in de gaten te houden. Komen er molshopen bij? Ziet u nieuwe gangen ontstaan tussen de bloemen of in het gras? Als dit het geval is, weet u dat de mol nog in de tuin zit en kunt u beginnen met het effectief zetten van vallen.

Een mol vangen

Een mol in de tuin vangen kan lastig zijn, omdat het gangennet van de mol steeds omvangrijker wordt.  Hierdoor weet u natuurlijk nooit welke gangen de mol wel of niet neemt. Vaak kunt u dit echter zien aan welke gang het meest prominent is. Gangen die voor de mol onbelangrijk zijn, zullen vaak klein of zelfs half ingestort zijn. De hoofdgangen, die vaak ook breder zijn, zullen echter wat verder uitsteken en worden keurig bijgehouden. Om een mol in de tuin te vangen heeft u mollenklemmen nodig. Deze kunt u online bestellen en gemakkelijk zelf zetten. Aan twee mollenklemmen zou u genoeg moeten hebben, afhankelijk van de grootte van uw tuin. Zodra de mollenklemmen zijn gezet is het afwachten.

Mollenklem of mollenverjager

Bij mollenklemmen is het belangrijk dat u elke ochtend even checkt of de mol in de tuin gevangen is. Soms is de klem namelijk wel afgegaan, maar is de mol niet gevangen. Dan is het natuurlijk handig als u hem direct opnieuw kunt zetten. Het is daarbij handig om de val ook af te dekken. Als de mol namelijk merkt dat de gang open is, of dat er schade is aangericht, denkt hij dat er een vos in heeft gezeten. Dat kan nadelig zijn voor de vangkans. Mocht u een mol niet willen doden, kunt u kiezen voor een mollenverjager. Deze prikt u in de grond en zet u vervolgens aan. Hij heeft geen batterijen nodig en werkt volledig op zonne-energie. Zo’n mollenverjager stuurt vervolgens sequentiële geluiden en trillingen door de grond die mollen langzaam maar zeker verjagen.