Een mooie tuin voor weinig geld

Wil je een mooie tuin, maar heb je niet zo’n groot budget hiervoor? Geen probleem. Ook met minder geld kun je een prachtige tuin aanleggen. Alvast een eerste tip: doe het zelf! Het inhuren van een hovenier kost bakken met geld, terwijl je dit ook prima zelf kunt doen. De volgende tips zullen je helpen met hoe je dit kunt aanpakken, en waar je hierbij op moet letten.

Brainstormen: wat komt er in je tuin?

Begin met het maken van een moodboard: hoe moet je tuin er ongeveer uit komen zien? Je tuin volstoppen met allerlei planten, terrasjes, bergruimtes et cetera lijkt leuk, maar het is ook erg duur. Daarnaast kan het er al snel chaotisch uit komen te zien. Bedenk daarom wat je écht nodig hebt. Houd hierbij ook rekening met zonnige en schaduwrijke plekken, en bepaal waar je deze plaatsen voor wilt gebruiken.

De inrichting

Voor de inrichting van je tuin wil je het liefst zo min mogelijk geld kwijt zijn. Hiervoor is het slim om eens een tripje naar de kringloopwinkel te maken: gebruik oude planken voor plantenbakken, schaf een tweedehands terrassetje aan of maak deze zelf van bijvoorbeeld steigerhout.

De beplanting

Een goede grond is van belang, zodat de bloemen en planten lang kunnen groeien en bloeien. Hiervoor mag je dus best wat geld uitgeven. Let hierbij goed op aanbiedingen bij tuincentra, of partijen die in de buurt worden aangeboden. Voor het kopen van plantjes kun je ook letten op aanbiedingen, maar je kunt ze ook zelf kweken, stekjes van buren of vrienden gebruiken, of afgebroken takjes laten groeien. Gooi deze dus niet weg, maar zet ze in een glas water en kijk of er wortels vormen. Zo ja, dan kun je deze laten groeien tot een nieuwe plant.
Handig voor een budgettuin zijn ook vaste planten die lang bloeien. Ze komen elk jaar terug en blijven dan een groot deel van het seizoen in de bloei, zodat je er weinig onderhoud in hebt. Dit scheelt veel in kosten ten opzichte van het jaarlijks opnieuw beplanten.