Een ondervloer voor je normale vloer

Wat voor vloer je ook in huis hebt, in vrijwel elk huis in Nederland bevindt zich tegenwoordig wel een ondervloer, die vaak bestaat uit een zandcementvloer. Uitzonderingen kunnen hierop zijn voor bijvoorbeeld oude huizen, die veelal bestaan uit houten ondervloeren. Een zandcement vloer wordt aangelegd, zodat er een goede en gladde ondergrond is voor de uiteindelijke vloerbedekking, zoals een houten vloer, tegels of tapijt. Een dergelijke ondervloer dient glad en waterpas gelegd te worden en dient als een verbinding tussen de vloerbedekking en de dragende vloer. De meest gebruikte ondervloer is de cementdekvloer en is een combinatie van water, zand en cement. Toch is van deze vloer nog een andere variant, de anhydriet gietvloer of dekvloer.

Wat is een anhydriet dekvloer? 

Ook de anhydriet dekvloer is ervoor gemaakt om te fungeren als een vloer over de oorspronkelijke draagvloer, zodat er uiteindelijk een mooie vloerbedekking, zoals een houten vloer of tapijt overheen gelegd kan worden. Een anhydriet vloer bestaat uit water, zand en gips. Anhydriet is dan het watervrije gips, wat in combinatie met water een chemische reactie geeft en daardoor kan verharden. 

Verschillen tussen cementdekvloer en anhydriet dekvloer

Een cementdekvloer is niet echt een gietvloer, terwijl anhydriet vloer dit wel is. Een cementdekvloer stort je uit, waarna je dit met gereedschap glad maakt. Zo wordt normaliter een cementdekvloer op afschot geplaatst, wat betekend dat er een hele lichte helling in kan zitten voor het af laten lopen van vocht. Omdat een anhydriet vloer gegoten wordt, loopt het uit en is het prima waterpas te krijgen. Een cementdekvloer is vaak volledig waterdicht, terwijl een anhydriet dekvloer dit niet is. Het is dan ook voor vochtige ruimtes niet aan te raden om daar een anhydriet vloer te laten leggen. Na het leggen zal een cementdekvloer tijdens het drogen nog behoorlijk gaan krimpen, dit is bij een anhydriet dekvloer niet het geval. De hardheid van een anhydriet is vaak wat zachter dan bij een cementdekvloer. Hierdoor is de buig- en treksterkte van een anhydriet dekvloer wat groter dan de cementdekvloer. 

Vloerverwarming

Zowel bij een cementdekvloer als een anhydriet dekvloer kan je vloerverwarming gebruiken. Alleen is de kans dat de vloer door de vrijgekomen warmte scheurt, groter bij een cementdekvloer dan bij een anhydriet dekvloer. Ook de warmtegeleiding van de vloerverwarming is bij een anhydriet dekvloer beter dan bij een cementdekvloer. Dit komt omdat de vloer gegoten wordt en daardoor de buizen van de vloerverwarming volledig omhullen. 

De anhydriet dekvloer gebruiken als eindvloer

Het is mogelijk om de anhydriet vloer te gebruiken als de gewone dagelijkse vloer. Je gebruikt hem dan niet als ondervloer. Hiervoor die je nog wel rekening te houden met enkele zaken. Aangezien de anhydriet vloer niet waterdicht is, is het verstandig om een expert te laten komen die de vloer, vaak door middel van een coating, waterdicht maakt. Daarna kan je de vloer met betonverf gaan beschilderen. Ook kan je ervoor kiezen nog een hele dunne toplaag over de vloer te laten leggen, zodat de vloer de kleur krijgt, en vocht- en krasvrij is.