Etentje? Zo creëer jij een prachtige tafel!

Of het nu met een verjaardag is, met Kerstmis, of gewoon tijdens een gezellig etentje met vrienden: het eten wordt altijd extra leuk als de tafel prachtig gedecoreerd is. Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat voor thema je etentje heeft en, in het geval van geen thema; welke sfeer je wilt creëren. Welke kleur associeer je met de sfeer die je wilt creëren? Dat wordt je themakleur! Zoals je je telefoon opvrolijkt met telefoon accessoires, richt je ook gezellig je interieur in met accessoires en ook de eettafel geef je wat meer sfeer met behulp van leuke spulletjes. Voor een rustige uitstraling is het verstandig om de eettafel helemaal in te richten in je uitgekozen themakleur. Neem daarnaast ook de volgende tips in acht om een prachtige tafel te creëren.

Linnen servetten vouwen

Eén keer investeren in een paar mooie linnen servetten en je kunt de komende jaren elke keer weer een prachtige tafel creëren met behulp van deze linnen servetten. Ze geven je tafel een chique uitstraling en bovendien kun je er allerlei creaties mee maken. YouTube staat vol met tutorials van het vouwen van servetten. Geen zin om te vouwen? Rol de servet dan netjes op en bind er een lintje omheen in de themakleur van je tafel. Zo makkelijk kan het zijn!

Tafelloper

Simpeler kan het bijna niet en toch ziet je tafel er gelijk een stuk meer aangekleed uit: een tafelloper. Met kerstmis kun je dit in de gebruikelijke kleuren goud, rood of zilver doen. Ook een simpele witte tafelloper voldoet natuurlijk voor een chique kersttafel. Bij niet-thema etentjes kun je de tafelloper natuurlijk mooi afstemmen op de rest van je interieur. Heb je een centrale kleur in je huis? Koop dan je tafelloper ook in deze kleur om de decoratie van je tafel af te stemmen op je interieur. Dit hoeft overigens niet veel geld te kosten. Als je zelf een kastje, hanglamp of zelfs een telefoonhoesje kunt maken, dan kun je dit ook in elkaar knutselen. Je maakt het heel gemakkelijk zelf van een lapje stof dat je op de markt koopt! Niet zo’n fan van tafellopers? Dan voldoet een mooi tafelkleed uiteraard ook.

Bloemen

Bloemen werken al-tijd. Wil je een rustige, klassieke uitstraling geven aan je tafel? Zet dan een aantal kleine witte bloemen of bloemstukjes op tafel. Wil je juist een kleurrijke en vrolijke tafel voor bijvoorbeeld een zomerse barbecue? Plaats dan heel veel bloemen in verschillende kleuren en vazen op tafel. Ga ook eens volledig out-of-the-box en knip bijvoorbeeld de steel van je bloemen af en laat ze drijven in een glazen bol of op een schaaltje.

Voor een kleurrijke tafel kun je ook kiezen voor een mooie fruitschaal. Dit hoeft echt niet altijd een saaie metalen schaal te zijn, er bestaan ook unieke houten fruitschalen in allerlei soorten en maten die je tafel net dat beetje extra geven.

Tafel dekken

Wanneer je echt een chique tafel wilt, “zoals het heurt”, dan kun je de volgende tips aanhouden bij het dekken van de tafel:

  • Leg de vorken links van het bord, de messen en eventuele lepels voor soep rechts van het bord en het dessertbestek boven het bord;
  • Het bestek moet altijd op volgorde van de gangen liggen, van buiten naar binnen;
  • Leg de vorken niet naast elkaar, maar dakpansgewijs;
  • Leg het servet (al dan niet gevouwen) op het bord;
  • Heb je meerdere wijnen bij de verschillende gangen? Zet de verschillende wijnglazen dan ook op volgorde van buiten naar binnen in een diagonale lijn;
  • De waterglazen zet je boven de wijnglazen in de diagonale lijn.

Vergeet natuurlijk vooral niet om voor het diner een foto te maken van het prachtige eindresultaat. Veel van de accessoires die je hebt gekocht voor je tafel kun je vast nog een keer gebruiken. Met een foto kun je bij een volgend etentje dus gewoon de foto namaken en hoef je nergens meer over na te denken. Oh ja, een fotootje met de selfie stick terwijl iedereen aan tafel zit te genieten mag natuurlijk ook niet ontbreken! Zo kun je later nog eens terugkijken op een geslaagde avond met een prachtige tafel.

Welke kleur kies jij het liefst als themakleur bij een etentje?