Ga je een huis kopen in 2020? Check de verwachtingen op de woningmarkt!

Ben je van plan om een huis te gaan kopen in 2020? Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan en bereid je goed voor met onze tips.

Huizenprijzen

Zoals je vast wel gemerkt hebt, zijn de afgelopen jaren de huizenprijzen erg hard gestegen. Naar alle waarschijnlijkheid zal dat in 2020 nog wel doorzetten, maar de stijging zal een stuk minder hard gaan dan in de voorgaande jaren. De verwachtingen zijn nu namelijk dat het groeipercentage zal liggen tussen de 2 en 4,5%. In bijvoorbeeld 2018 was dit percentage nog een stuk hoger, namelijk 8,4%.

Woningverkopen

Ook de woningverkopen zullen in 2020, net als in 2019, dalen. Naar verwachting worden in 2020 210.000 huizen verkocht. In 2019 lag dit aantal nog rond de 215.000.

Een mogelijke oorzaak voor deze veranderingen, is dat de piek bereikt lijkt te zijn. Een huis kopen wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Hierdoor daalt de vraag naar koopwoningen en dit remt de prijs. Goed nieuws voor jou dus, als potentiële huizenkoper in 2020! De tijd dat huizen maar in prijs bleven stijgen en er 30 geïnteresseerden op één bezichtiging afkwamen, lijkt voorbij te zijn.

Woningbouw

De overheid probeert het grote woningtekort te lijf te gaan met een bouwfonds van 1 miljard. Dit geld is bedoeld om dit jaar ongeveer 75.000 nieuwe woningen te bouwen. Toch zal dit aantal woningen dit jaar niet gehaald gaan worden. Dit komt onder andere doordat er minder bouwvergunningen worden verleend, vanwege strengere milieueisen. Het duurt dus nog wel even voordat het tekort aan betaalbare woningen wordt verminderd.

Financieel advies

Zeker in het westen van het land is de vraag naar woningen nog steeds erg groot en het aanbod onvoldoende. Zoek je bijvoorbeeld een woning in Zaanstad, dan moet je nog steeds rekening houden met veel andere potentiële kopers die tegen jou op kunnen gaan bieden. De verleiding is dan groot om daarin mee te gaan, maar je moet je afvragen of dit financieel wel haalbaar is. Als je onafhankelijk financieel advies wilt inwinnen, dat voor jou op maat gemaakt is, maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur in Zaanstad.