Gevaren van het niet-vegen van de schoorsteen

Het hebben van een open haard kan een van de eenvoudige genotten van het leven zijn. Wie houdt er niet van om met vrienden en familie bij het haardvuur te zitten? Maar bij een open haard hoort ook aandacht voor de reinheid en veiligheid van de schoorsteen. Het schoonhouden van de schoorsteen is erg belangrijk. Het is goed om elk jaar een onderhoudsbeurt uit te laten voeren aan de schoorsteen. 

Wat kan er gebeuren?

Een onbeheerde schoorsteen kan veel as en teer verzamelen, die uiteindelijk zijn weg terug naar je huis kunnen vinden. Dit mengsel van as en teer kan ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken voor jou en je gezin. Veel te veel mensen sterven jaarlijks door een brand die is ontstaan in een vervuilde schoorsteen. Wanneer je schoorsteen lange tijd niet is schoongemaakt, blijft zich tijdens het gebruik van de haard een stof, creosoot genoemd, in het rookkanaal ophopen. Dit creosoot is zeer ontvlambaar en kan leiden tot een gevaarlijke schoorsteenbrand (een ongecontroleerd vuur van 2000 graden dat in de schoorsteen brandt). Eerst kan je schoorsteen vlam vatten, en daarna zal het vuur zich meteen verspreiden naar verschillende delen van je huis.

Hoe kan ik mijn schoorsteen schoonhouden?

Het is mogelijk om zelf de schoorsteen schoon te maken. Het is nogal een klus dus het is aan te raden goed onderzoek te doen naar alle mogelijkheden. Houd er rekening mee dat het vele stappen bevat die je niet zomaar kunt overslaan! Het is daarom aan te raden om een schoorsteenveger in te huren. De schoorsteenveger kan de schoorsteen vegen op een professionele, veilige en snelle manier. Dit geeft je veel rust! 

Er zijn twee manieren om de schoorsteen te vegen, via het dak of van binnenuit. Vanaf het dak is de oudste methode en werkt over het algemeen ook het best. Na het reinigen krijg je een bewijs van reiniging welke een jaar geldig is. 

Schoorsteeninspectie

Naast het vegen van de schoorsteen kun je ook een schoorsteeninspectie uit laten voeren. Bij een schoorsteeninspectie wordt gekeken of de schoorsteen potten nog wel heel zijn. Wanneer deze gebroken of gescheurd zijn, kunnen ze vervangen worden. Ook wordt het voegwerk gecontroleerd en wordt er gekeken naar losliggend of gescheurd lood. Wanneer er een scheur in de schoorsteenplaat zit, wordt deze gerepareerd. Ook de schoorsteenkappen worden gecheckt. Het is beter om een probleem voor te zijn dan het achteraf te moeten laten maken, omdat dit al snel kan oplopen in de kosten.