Gevel woning laten reinigen

Als je in een oudere woning woont zul je na verloop van tijd merken dat de gevel steeds vuiler wordt. Dit is ook volstrekt logisch, want de gevel staat voortdurend bloot aan de weersinvloeden. Vooral als je een licht of witte gevel hebt, dan valt het vuil er snel op. Gevelreiniging is daar dan de oplossing voor. Je gevel wordt weer goed gereinigd, met als resultaat een gevel die er weer als nieuw uitziet. Er zijn verschillende methodes voor om de gevel van je huis te laten reinigen.

Zandstralen

Je gevel laten zandstralen is een behoorlijk agressieve manier van gevelreiniging en daarom niet geschikt voor elke soort gevel. Zandstralen is zeer geschikt als er hardnekkig vuil aan de gevel blijft hechten en ook voor bijvoorbeeld graffiti. Zandstralen is een gespecialiseerde klus, dus het is verstandig om dit door experts uit te laten voeren en niet hier zelf mee aan de slag te gaan. De experts hebben ook de expertise om de kwaliteit van de gevel te beoordelen om na te gaan of je gevel geschikt is voor zandstralen en hoe een gevel te behandelen. Naar aanleiding van de hardheid of zachtheid van de gevel wordt voor een bepaalde zandsoort of straalmiddel gekozen. Ook de druk en afstand tussen de gevel en het zandstraaltoestel is van belang. Een lichte gevel ziet er na zandstralen weer fris uit en dit komt het aanblik op de woning ten goede.

Chemisch reinigen

Als je gevel niet geschikt is voor zandstralen of als je je gevels niet wilt zandstralen, dan kun je er ook voor kiezen om je gevel chemisch te reinigen. Met een borstel wordt er aan de gevel een chemisch schoonmaakmiddel aangebracht. In de meeste gevallen zal het middel daarna een half uur moeten intrekken om vervolgens met een hogedrukreiniger af te spoelen. De soorten chemische middelen zijn in te delen in basische reinigingsmiddelen en zure reinigingsmiddelen. Basische reinigingsmiddelen het een hoge PH waarde en zijn enkel geschikt voor gevels die niet poreus zijn. Wanneer basische reinigingsmiddelen op poreuze gevels wordt gebruikt, kan er zoutvorming ontstaan. Zure reinigingsmiddelen hebben dan weer een lage PH waarde en kan op veel soorten wanden aangebracht worden. Wel moet er met zure reinigingsmiddelen opgepast worden, want een verkeert gebruik of ondergrond kan ervoor zorgen dat er vlekken ontstaan.

De gevel impregneren

De gevel impregneren is een heel goede methode om de gevel bestand te maken tegen toekomstige vuil, mos en algen. Tevens zal een geimpregneerde muur vochtafstotend zijn en daarmee voorkomen dat doorslaand vocht naar binnen trekt. Een gevel impregneren kun je dus preventief laten uitvoeren. Voordat met impregneren kan worden begonnen moet eerst de muur goed nagekeken worden op schade. Eventuele barsten, scheuren en kapotte voegen dienen eerste gerepareerd te worden. Daarna moet bepaald worden of de gevel schoon genoeg is. Is dit niet het geval, dan zal de gevel nog goed moeten worden schoongemaakt. Tijdens het impregneren wordt en een speciaal impregneermiddel aangebracht. Het impregneermiddel trekt in het metselwerk en laat ook een dunne filmlaag achter. Het impregneermiddel voorkomt dat hemelwater naar binnen kan sijpelen en het filmlaagje voorkomt dat vuil en mos zich aan de gevel kan hechten.
Bron: Woonenleven.nl