Hoe bepaal ik de waarde van mijn woning?

Voor het bepalen van de waarde van een woning zijn er een hoop dingen die je moet weten. De woningwaarde hangt af van een hoop factoren. Ook is het zo dat je zelf de waarde van je woning niet kunt bepalen. Je moet je woningwaarde laten bepalen. Hoe dit allemaal gaat lees je in dit artikel. Hopelijk kun je na het lezen van dit artikel een geschikte manier vinden om de waarde van jouw woning te achterhalen of te laten bepalen.

Verschillende manieren om de waarde van jouw woning te bepalen

Er zijn een hoop manieren waarmee je de waarde van jouw woning kunt laten achterhalen, enkel is er maar een manier om de waarde van je woning met honderd procent zekerheid vast te leggen. De manieren om een indicatie te krijgen zijn via het kadaster of door het te vergelijken met woningen in de buurt. Dit is niet altijd mogelijk, maar in een woonwijk met dezelfde huizen zal dit een redelijke indicatie opleveren. Een andere optie is door te achterhalen voor hoeveel geld eenzelfde soort huis in dezelfde straat verkocht is, indien dit mogelijk is zal dit ook een indicatie geven. De ene manier waarmee je zeker kunt zijn van de waarde is door een makelaar langs te laten komen. Dit kan je een paar honderd euro kosten maar dan weet je wel de exacte waarde van jouw huidige woning.

De waardebepaling van een makelaar en taxateur

De waarde van een woning kan met zekerheid vast worden gelegd door een makelaar. Een belangrijk punt om te weten is dat het wel een paar honderd euro kan kosten. De waardebepaling door een makelaar en taxateur gaat als volgt in werking. De makelaar komt langs en loopt rond door het gehele huis. Hij meet een aantal dingen op en noteert deze en nog een aantal gegevens over het huis. Vervolgens stuurt hij het door hem gemaakte dossier door aan een taxateur die de rest van het proces in orde maakt. Tot slot maakt de taxateur een taxatierapport die bij jou komt, in dit rapport staat onder andere de waarde van jouw woning

Het kopen van een nieuwe woning

Zodra jouw huis verkocht is wordt er een datum afgesproken wanneer de sleutel overhandigd wordt. Het is van belang dat jij voor die datum zelf ook beschikking hebt tot een nieuwe verblijfplaats. Het is dus van belang dat je een huis terugkoopt of huurt indien je anders geen verblijfplaats hebt. Het zoeken van een woning kan gemakkelijk via een site als Funda of Eigenhuis. Ook kun je op het internet zoeken op het woord ‘huis kopen’. Er zijn een hele hoop sites waar je huizen op kunt bekijken, wanneer je een geschikt huis hebt gevonden die aan al jouw eisen voldoet kun je een afspraak inplannen om de woning te gaan bekijken in het echt. Als je dat hebt gedaan en nog steeds tevreden bent kun je een bod uitbrengen zodra de verkoper akkoord gaat met het bod moeten er nog papierwerken geregeld worden maar heb je bijna zeker een huis gekocht.