Hoe kies je nieuwe sloten uit?

Sloten zijn in de loop der jaren flink veranderd. Zo heb je niet alleen veel meer keuze, maar zijn de sloten ook nog eens een stuk veiliger geworden. Door deze ontwikkelingen is het echter een stuk lastiger geworden om een nieuw slot te kopen. Met behulp van deze blog weet jij straks precies waar je op moet letten als je een nieuw slot koopt.

De plek van het slot

Allereerst is het belangrijk om te bepalen voor welke plekken je een nieuw slot nodig hebt. gaat het om buitendeuren of ben je op zoek naar een slot voor de badkamer. Logischerwijs ga je geen sterk beveiligd cilinderslot in de deur van de badkamer plaatsen. Dit slot zit er alleen op voor een privacy en daarom is een simpel draaislot al voldoende. Voor een buitendeur ben je echter wel op zoek naar maximale beveiliging, omdat je hiermee ongewenste gasten wilt buiten houden. Voordat je nieuwe sloten gaat kopen is het dan ook verstandig om in kaart te brengen voor welke plekken je allemaal een nieuw slot nodig hebt. Aan de hand daarvan kun je bepalen wat voor type slot daar het beste bij past.

Keurmerk van het slot

Inmiddels zijn er ook diverse keurmerken die aangeven in welke mate een slot veilig is. Het meest bekende keurmerk is die van de SKG. Dit staat voor Stichting Keurmerk Gevelbouw. De mate waarin het slot veilig is tegen inbraak wordt aangeduid met een aantal sterren. Hiervoor geldt, des te meer sterren, hoe veiliger het slot. Als jij in een buurt woont waar inbraken veel voorkomen wil je dus een slot met een SKG 3 keurmerk. Deze zijn in aanschaf wel wat duurder dan de sloten die minder veilig zijn, maar dat is het natuurlijk waard als je je daarmee extra veilig voelt. Wil jij naast een goed veilig slot ook nog een garantie dat jouw sleutels niet zomaar gedupliceerd kunnen worden? Dan moet je op zoek naar een slot met een certificaat. Dit zorgt ervoor dat je sleutels alleen kunt namaken op vertoon van het certificaat. 

Aanvullende beveiliging

Is alleen een slot niet voldoende? Dan kun je er ook nog voor kiezen om aanvullende maatregelen te nemen. Zo kun je de buitendeuren extra beveiligen met dievenklauwen, kierstandhouder, deurknip en inbraakstrips. Dit zijn echter aanvullende beveiligingen en dienen altijd ingezet te worden in combinatie met een sterk slot.