Hoe maak je jouw tuin waterproof?

Na de vele hoos buien die we de afgelopen weken hebben gehad, begint het toch te knagen. Je hebt al veel werk verricht om je tuin helemaal klaar te maken voor de zomer. Hoe zorg je er dan voor dat de tuin deze regenbuien overleefd en je niet weer helemaal overnieuw hoeft te beginnen? We geven je hieronder een paar tips die kunnen helpen bij het water resistent maken van je tuin.

De makkelijke weg is niet altijd de beste

Hoe kan het nou eigenlijk dat er dikke plassen in je tuin ontstaan die soms meerdere dagen kunnen blijven liggen? Simpel, tegels. Tegenwoordig zijn veel planten en bloemen weer erg hip en we willen ons steeds meer verbonden voelen met de natuur. Echter, kiezen we nog steeds voor een betegelde tuin. Dit is ook logisch. Het scheelt je heel veel werk en is lekker opgeruimd. Tegels zorgen er alleen voor dat al het water dat valt niet goed weg kan komen, waardoor je grote plassen ziet ontstaan. Indien je op sommige plaatsen gewoon gras zou plaatsen, zou het water sneller opgenomen worden door de grond en kan schade beperkt worden.

Goede afwatering

Met een paar tegels weghalen is het probleem nog steeds niet volledig opgelost. Het water moet alsnog goed weg kunnen lopen op de plekken waar wel tegels liggen. Dit kun je doen door een goede afwatering te regelen. Dit kun je zelf heel gemakkelijk doen. Je kan bijvoorbeeld met een grondboor door de tuin heen graven en een aantal diepe gaten maken. Deze gaten kun je vullen met grint. Je zult voor deze klus dus eventueel een grotere auto nodig hebben om het grind te kunnen vervoeren. Je kan heel gemakkelijk via auto huren Den Haag kijken voor een iets grotere wagen die je de dag doorhelpt. Wanneer je alle gaten hebt gevuld met grind, kun je de tegels weer terugleggen. Als er dan weer eens een dikke hoosbui valt, kan het water gemakkelijk wegstromen naar een diepere grondlaag.

De regenton is hip

Duurzaamheid staat steeds meer centraal, wat betekent besparen waar het kan voor onze natuur. We hebben het geluk dat hier in Nederland zoveel regen valt, dus waarom als dit water verspillen als je het ook kunt gebruiken? Het plaatsen van een regenton in je tuin of op het dak kan zeer multifunctioneel zijn. Naast dat het heel veel water opvangt, waardoor grote plassen voorkomen kunnen worden, kan het opgevangen water ook hergebruikt worden. Je zou het simpelweg al kunnen gebruiken om je planten ermee water te geven. Je hoeft zo niet onnodig water uit de kraan te verspillen wat weer enkele euro’s kan besparen. Je kan ook het regenwater gebruiken om de wc mee door te spoelen. Je vindt op  veel sites een doe-het-zelfhandleiding. Indien je daar niet op vertrouwt kun je hem ook altijd door iemand laten installeren die er verstand van heeft.

Dit zijn slechts enkele tips die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. Je hoeft simpelweg alleen een grotere auto of bus te huren, via bijvoorbeeld auto huren Rotterdam, haalt de spullen in huis en gaat een dagje aan de slag. Je zult dan minder last hebben van de regenbuien die Nederland te bieden heeft en helpt de natuur er ook nog een beetje mee.