Hoe onderhoud je je gazon in het voorjaar?

Je gazon een flinke onderhoudsbeurt geven in het voorjaar is erg belangrijk. Een goede verzorging van het gazon zorgt er voor dat het sneller en mooier groeit en groener kleurt. Het gazon komt door meerdere factoren, zoals bijvoorbeeld het weer en vallende bladeren of soms zelfs sneeuw, vaak niet op zijn best uit de winter. De groei van het gras staat in die tijd van het jaar dus vaak even stil. Het is van groot belang dat het gras zich na zo’n periode herstelt. Een goede onderhoudsbeurt in het voorjaar draagt bij aan een voorspoedig herstel. Hoe je dit aanpakt en wat je bijvoorbeeld absoluut niet moet doen, wordt in onderstaand artikel uitgelegd door middel van een aantal tips.

1: Het strooien van kalk
Ten eerste is het strooien van kalk essentieel. Het najaar is de beste periode van het jaar om dit te doen. Soms is het het beste om twee keer te strooien, aangezien sommige zand- en leemgronden erg snel verzuren. Heb je een bodem in de tuin die snel verzuurt of ben je simpelweg vergeten om kalk te strooien in het najaar? In dat geval kun je het voorjaar het beste beginnen met het strooien van een beetje kalk over het gazon. Dit kun je het beste doen in de maand februari of in het begin van maart. Let er wel op dat je het niet te laat doet. Kalk en bemesting is namelijk geen goede combi.

2: Het Gazon verticuteren in het voorjaar
Iets wat ook zeker van belang is voor het onderhoud van je gazon in het voorjaar, is verticuteren. Verticuteren is het verwijderen van dood gras en mos. Deze dode resten hebben zich het hele jaar opgehoopt tot een vilt laag.
Deze vilt laag snijd je kapot en verwijder je wanneer je het gazon verticuteert. Je kunt het gras het beste verticuteren in de periode van half maart tot en met begin april.

Het verticuteren gaat als volgt in zijn werk:
1. Maai eerst ongeveer twee tot drie centimeter van het gras af, een kort stukje dus.
2. Vervolgens verticuteer je het gazon
3. Hark het afval op een hoop en verwijder dit van het gazon.
4. Verticuteer nu voor een tweede keer, maar dan haaks op de vorig geverticuteerde richting.
5. Hark het afval weer op een hoop en gooi dit weg.
6. Maai het gazon eventueel nog een keer, wanneer je een grasmaaier met opvangbak hebt. Zo verwijder je het laatste afval en worden de onkruidzaden opgezogen.

3: Het Gazon inzaaien
Na het verticuteren ontstaan vaak kale plekken. Het is erg van belang om het graszaad gelijk in te zaaien, anders groeien de plekken dicht met onkruiden. Ook zonder kale plekken is het inzaaien aan te raden.

4: Het gazon bemesten
Om te groeien heeft het gras voedingsstoffen nodig. Het gras dat geverticuteerd is, heeft ook mest nodig om te herstellen. Voor het bemesten is een organische meststof de beste keuze. Deze meststof is namelijk goed voor het milieu en werkt zeer lang. Strooi tijdens de voorjaarsbeurt van het gazon ongeveer een kilogram per vierkante meter. Na het volgen van deze stappen is je gazon weer helemaal opgebeurd!