Hoe onderscheidt een goede hypotheekadviseur zich van anderen?

Wanneer je besloten hebt om een hypotheekadviseur in te schakelen, wil je natuurlijk wel voor de beste keus gaan. Er zijn echter steeds meer adviseurs op de markt… Dat maakt het lastig om te zien wie jou nu het best kan helpen bij zo’n belangrijke stap in je leven. En hoe onderscheidt een goede hypotheekadviseur zich eigenlijk van zijn collega’s? Hieronder hebben we vijf punten waaraan je een goede hypotheekadviseur kunt herkennen op een rij gezet.

Een goede hypotheekadviseur…

…Heeft de nodige diploma’s, kennis én ervaring

Je mag ervan uitgaan dat je adviseur bevoegd is om je hypotheekadvies te geven wanneer jij daar een som geld voor neerlegt. Maar daarnaast is ook ervaring erg belangrijk. Een pas-afgestudeerde adviseur zal misschien wel het benodigde papiertje hebben, maar veel dingen zal hij of zij toch leren in de praktijk. Daarom is het verstandig om te kiezen voor iemand die al wat langer in het vak zit.

…Neemt de rol aan van een expert (en weet dat jij dat niet bent)

Een hypotheek kan een behoorlijk ingewikkeld product zijn. Een goede hypotheekadviseur kan zoiets lastigs juist goed uitleggen aan zijn klanten. Hij beantwoordt uiteraard al je vragen, en gaat ervan uit dat jij geen verstand hebt van hypotheken. Daarom zal hij ook alle mogelijke risico’s met je doornemen, zodat je goed voorbereid je keuze kunt maken.

…Luistert naar klanten en denkt altijd mee

Bij het afsluiten van een hypotheek zou de consument altijd centraal moeten staan. Een goede hypotheekadviseur is daarom een luisterend oor, en houdt altijd rekening met je persoonlijke wensen op dit gebied. Ook zal hij of zij nazorg bieden wanneer er na het advies nog dingen wijzigen op werk- of privégebied. Zo kan hij of zij het advies eventueel nog aanpassen.

…Informeert je over alle mogelijkheden

Er zijn zoveel verschillende hypotheken te verkrijgen, dat het als consument lastig is om een overzicht te krijgen. Dat is juist één van de redenen waarom je een adviseur inhuurt. Een goede adviseur zorgt dat hij een hypotheek vindt die het best bij jouw situatie past – dat houdt ook in dat hij onafhankelijk is, en zich niet een bepaalde richting op laat sturen voor financieel gewin.

…Is duidelijk en maakt afspraken over de kosten

Een goede hypotheekadviseur is eenduidig over de prijs, en zorgt het liefst ook nog dat alles zwart-op-wit staat. Veel adviseurs werken met een uurtarief, waardoor het nooit helemaal duidelijk zal zijn hoeveel je precies gaat betalen. Toch zal een goede adviseur wel een indicatie kunnen geven van het totale bedrag. Zo kom je niet achteraf nog voor extra kosten te staan.

Voor een vergelijking van hypotheekadviseurs op basis van kosten en beoordelingen ga je naar hypotheekadviseurs Amsterdam.