Hoe verzeker je jouw woning goed?

Bij het afsluiten van een hypotheek, en dus het kopen van een huis, moet je aan een aantal verzekeringen denken. Sommige zijn verplicht, andere zijn verstandig om af te sluiten. Deze verzekeringen zetten we daarom op een rijtje voor jou, zodat je gemakkelijk weet wat je kan afsluiten en wat je moet afsluiten.

Aan welke verzekeringen moet je denken?

Opstalverzekering

Een opstalverzekering is verplicht om af te sluiten.  Met een opstalverzekering verzeker je de schade aan je woning. Daarom wordt het ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Met een opstalverzekering verzeker je het bedrag dat nodig is om jouw huis opnieuw te bouwen op dezelfde plek in dezelfde staat. Onder de opstalverzekering valt, behalve de woning zelf, ook alles wat je niet kunt oppakken en meenemen uit je woning zonder het kapot te maken.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt schade aan de spullen in je huis. Deze verzekering is niet verplicht om af te sluiten, maar het afsluiten van deze verzekering is wel een aanrader!

Overlijdensrisicoverzekering

Koop je samen met je partner een huis en/of heb je kinderen? Dan is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering iets waar je aan moet denken. Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat je partner en/of de kinderen niet in financiële problemen komen als je komt te overlijden. Met de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering kunnen zij bijvoorbeeld de hypotheek blijven betalen.

Welke verzekeringen zijn handig?

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die jij per ongeluk hebt veroorzaakt aan de spullen van een ander. Bij het aflsuiten van deze verzekering ben je ook verzekerd voor de schade die ontstaat doordat iemand door jou gewond is geraakt. Schade die door jouw bezittingen zijn veroorzaakt, vallen er ook onder. Het afsluiten van deze verzekering is dus aan te raden.

Woonlastenverzekering

Met een woonlastenverzekering kun je (een gedeelte van) je hypotheek blijven betalen als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt. Als je voldoende geld hebt om dit zelf op te vangen of als je al verzekerd bent via je werkgeven, heb je deze verzekering niet nodig.

Brandverzekering

Een brandverzekering is een verzekering die dekking biedt bij brandschade. Dus op het moment dat er brandschade ontstaat aan uw woning, biedt deze verzekering dekking. Hierbij kan er de keuze gemaakt worden tussen een brandverzekering met dekking voor schade aan de woning zelf en/of een brandverzekering voor schade aan de inboedel.