Hoe zorg je voor sfeervolle belichting in je woonkamer?

Hoe zorg je voor sfeervolle belichting in je woonkamer? 

De woonkamer is voor veel mensen de kamer waar ze het meeste tijd besteden in huis als ze wakker zijn. Het is dan ook fijn als dit een sfeervolle kamer is en de belichting in je woonkamer heeft hier erg veel invloed op. In dit artikel geven wij jou de beste tips voor sfeervolle belichting in je woonkamer zodat jij aan de slag kan om een sfeervolle ruimte te maken van je woonkamer. 

Basisverlichting

Om te beginnen is de basisverlichting van de woonkamer erg belangrijk. Met basisverlichting zorg je ervoor dat alles gelijkmatig belicht is en er dus geen schaduwen ontstaan. Als de basisverlichting goed is, worden je ogen minder snel moe. Een tip voor de basisverlichting is om te zorgen dat het dimbaar is, zodat het licht aan de sfeer aan te passen is. Een mooie lamp voor de basisverlichting is een uplighter, deze hang aan het plafond en schijnt het licht omhoog zodat het indirect de kamer in schijnt. Dit zorgt voor een egale belichting. De lichtkleur die geschikt is voor basisverlichting is tussen de 2700 en 3000 kelvin. De Osram lampen bestaan uit een groot assortiment led lampen in deze lichtkleur. 

Taakverlichting

Naast basisverlichting is taakverlichting erg belangrijk voor, zoals de naam al zegt, taken die je moet uitvoeren. Deze verlichting is bijvoorbeeld nodig voor het lezen van een boek, schrijven of ander nauwkeurig werk of hobby’s waar je goed licht voor nodig hebt. Omdat je hierbij geen last wilt hebben van schaduwen is aan te raden om lampen van verschillende invalshoeken neer te zetten. Omdat het bij deze taken belangrijk is dat je ogen niet moe worden en dat je geconcentreerd bent, is een koudere lichtkleur het beste, ongeveer tussen de 4000 en 5000 kelvin.

Sfeerverlichting

Met sfeerverlichting kan je voor een meer ontspannen sfeer zorgen in de woonkamer. Je kunt kaarsen gebruiken als sfeerverlichting, maar ook dimbare of verkleurbare accentverlichting is perfect voor sfeerverlichting. Als je dit in de vorm van een vloerlamp wil, kan je deze ook later nog toepassen in een al ingerichte kamer omdat deze in ieder stopcontact kunnen aangesloten worden.

Woonstijl

Industrieel, Scandinavisch, bohemien of landelijk. Welke woonstijl je ook hebt, deze tips zijn voor iedereen toe te passen omdat lampen er in alle vormen en maten zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een lampenkap kiezen die bij jouw woonstijl past of je kunt kiezen voor een mooie lamp zonder lampenkap. Als je bijvoorbeeld een vintage of industrieel interieur hebt, zijn Calex lampen erg mooi.

Denk jij dat jouw woonkamer ook wel wat meer sfeer kan gebruiken? Ga aan de slag met de tips uit dit artikel en maak een fijne plek van jouw woonkamer door middel van belichting.