Is de Japanse hulst giftig?

Je zit natuurlijk niet te wachten op een giftige plant in je tuin. Als er een kind langs komt die een besje eet, kan dit namelijk een groot probleem zijn. Daarom is het slim om eerst te kijken naar de giftigheid van een plant. De Japanse hulst is licht giftig.

Hoe giftig is de Japanse hulst?

De meest populaire buxusvervanger in Europa is Japanse hulst (Ilex crenata). Dit heeft vooral te maken met het uiterlijk van deze groenblijvende haagplant. Het uiterlijk van buxus lijkt zo op de hulst dat bijna niemand zal beseffen dat de haag in uw tuin geen buxushaag is. En omdat Japanse hulst niet snel groeit, is de plant ook zeer geschikt voor snoei en lage heggen die weinig onderhoud vergen. Bovendien is de giftigheid van Japanse hulst veel lager dan die van buxus. Daarom kan het handiger zijn om de Japanse hulst te gebruiken in plaats van de buxus.

Ook voor honden en katten kan het vervelend zijn om van de Japanse hulst te eten. Deze dieren kunnen er namelijk wel heel erg ziek van worden. Vogels hebben hier geen last van. Dit komt omdat vogels een heel ander soort spijsverteringsstelsel hebben dan andere dieren. Het is aan te raden om honden en katten uit de buurt te houden van de besjes die aan de Japanse hulst groeien. Zo voorkom je dat je hond of kat heel erg ziek wordt van het eten van de Japanse hulst.

Wat gebeurt er als je van de Japanse hulst eet?

Het minder giftig zijn van de Japanse hulst betekent natuurlijk niet dat elk deel van de plant zonder problemen kan worden gegeten. In de herfst groeien bessen aan Japanse hulst en zijn ze enigszins giftig voor mensen. Het eten van deze vruchten is veel minder dodelijk dan het eten van buxus, maar diarree en braken zijn veel voorkomende gevolgen van het eten van de Japanse hulst. 

Als de vorst de bessen zoeter en zachter maakt, zullen vogels ze graag opeten. Omdat hun spijsverteringssysteem anders is dan het menselijke spijsverteringssysteem, zullen ze er geen last van hebben.