Is er vervanging voor de buxus?

Er is een plaag in het land!

Het is geen nieuw verschijnsel want al sinds 2016 maakt de buxusmot een enorme in opgang. Sinds een jaar of twee a drie zijn vele tuineigenaren met hun buxushaag al het slachtoffer geworden van deze ware plaag. Het resultaat is altijd hetzelfde: kaalgevreten buxusstruiken die de ellende vaak ook niet overleven. Elke boom, plant en struik heeft immers de bladeren nodig voor de verdamping van water en voor het fotosyntheseproces. De buxusmot en haar vernietigende rupsen verspreiden zich ook nog eens makkelijk naar omliggende tuinen. Men kan de mot en de rupsen proberen te bestrijden maar dat biedt geen garantie dat er geen nieuwe plaag zal terugkeren. 

Dan maar geen buxus?

Nu kun je heel eenvoudig jouw buxushaag vervangen door een schutting indien het een hoge haag betreft. Maar wat nu als je een kleine, decoratieve buxushaag hebt zoals je die in een Engelse tuin vaak ziet. De buxus leent zich uitstekend voor kleine decoratief gevormde haagjes rondom bijvoorbeeld een bloemperk of een voetpad. Je kunt ze in bijna elke vorm snoeien. Want ook wanneer jij heroïsch aan de slag gaat met bestrijdingsmiddelen om jouw haag te redden, wil dat nog niet zeggen dat alle buren dat ook doen. De plaag keert dus ook makkelijk terug wanneer het gif weer uitgewerkt is. De buxusmot doet zijn naam eer aan en de rupsjes hebben enkel buxusbladeren op het menu staan. Daardoor is het soms een beter idee om de buxus volledig te vervangen. 

Een vervanger voor de buxus

Misschien wil je af van de buxus maar wil je wel een heg of haagje dat in vorm te snoeien is. Dan zijn er gelukkig Buxus vervangers die dezelfde snoei mogelijkheden hebben. Dit zijn de vier meest populaire vervangers: 

• De Chinese kamperfoelie: Deze heeft net als de buxus kleine groene blaadjes. Het voordeel van deze plant is dat deze ook snel dichtgroeit en relatief goedkoop in aanschaf is. Je kunt de Chinese kamperfoelie net als de buxus, in elke vorm snoeien en zelf bepalen of het een klein haagje of een hoge heg wordt. 
• De Japanse hulst (Ilex): Deze vervanger heeft blaadjes die wel heel erg op die van de buxus lijken. Ook kan dit struikje makkelijk worden gesnoeid in elke gewenste vorm. De Japanse hulst groeit sneller dan de buxus de hoogte in. Vaker snoeien kan dus nodig zijn. 
• De taxus: Taxus zien we in Nederland veel terug als haag of heg. Het grote voordeel van de taxus is dat het een ijzersterke struik is. Van dichtbij is duidelijk te zien dat de taxus tot de coniferenfamilie hoort. Zijn bladeren zijn meer platte, groene naalden zoals die van dennen en coniferen. De taxus vormt echter een dichte groei waardoor hij ideaal is als vervanger van de buxus. 
• De liguster: Na de buxus is de liguster de populairste haagsoort. Het blad is wat puntiger en groter, maar verder lijkt de liguster erg op de buxus en worden ze daardoor vaak met elkaar verward. 

Er is dus keuze genoeg om de buxus te vervangen. Welk de beste keuze is hang geheel af van jouw budget en welke je zelf het mooist vindt.

Bron: Homewishez.nl