Is het nog slim om een houtkachel in huis te hebben?

Veel mensen kiezen nog steeds voor een open haard of een houtkachel in hun woning. Naast dat het warmte geeft, biedt het ook een hoop sfeer en gezelligheid. Toch zijn er tegenwoordig strengere regels aan het stoken in een houtkachel verbonden. Dit heeft onder andere te maken met de uitstoot van kachels en de bijbehorende duurzaamheid en invloed op het klimaat en milieu. In 2020 zijn er zelfs nieuwe regels voor houtkachels waar rekening mee gehouden dient te worden.

Heb je op dit moment een houtkachel in huis en weet je niet zeker of dit nog een verstandige optie is? Of ben je aan het overwegen om een houtkachel aan te schaffen? We vertellen je hier meer over of het verstandig is om anno 2019 nog een houtkachel in huis te hebben of niet.

Voor- en nadelen van hout gestookte kachels

Een van de belangrijkste redenen waarom er voor een houtkachel wordt gekozen, is vanwege het sfeer verhogende element. Een knisperend haardvuurtje is natuurlijk erg gezellig in de wintermaanden en een mooie kachel kan daarnaast een echte toevoeging zijn aan je interieur. Ook geeft een houtkachel een hoog rendement en kun je direct genieten van de warmte. Toch zijn er ook een aantal nadelen van dit type kachel. Zo moet er bijvoorbeeld een rookkanaal aangelegd worden, zul je hout moeten aanschaffen om te branden en zul je de schoorsteen goed schoon moeten houden.

Een ander argument wat vaak als nadeel wordt gegeven voor houtkachel, is dat deze vervuilend zijn vanwege de uitstoot van roetdeeltjes. Toch zijn er op dit moment grote verbeteringen door nieuwe technologieën, waardoor deze uitstoot een stuk minder is geworden.

Strengere eisen aan de uitstoot

De regels voor houtkachels voor 2020 zijn een stuk strenger geworden. Een houtkachel kan nog steeds een milieuvriendelijke manier zijn om je woning te verwarmen, mits je wel aan de regels voldoet. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je een moderne kachel kiest die aan de regelgeving voldoet en dat je zorgt voor voldoende ventilatie. Ook is het belangrijk om te weten dat een houtkachel geen allesbrander is en dat je dus niet alle soorten hout in je houtkachel kunt branden. Houd de regels goed in de gaten en vraag eventueel advies aan een specialist om er zeker van te zijn dat je op een verantwoordelijke manier gebruik maakt van je kachel en het houtvuurtje.