Is uw dak klaar voor de klimaatverandering?

Het zal u vast niet zijn ontgaan. De buien en stormen die met regelmaat over ons land razen, nemen de laatste jaren in intensiteit toe en volgens klimatologen zal deze trend blijven doorzetten. Bekende Nederlandse meteorologen die ons dagelijks voorzien van de laatste weerberichten onderstrepen dit. Meer regen die in grotere hoeveelheden in korte tijd neerkomt. Vaak gaat dit gepaard met hevige rukwinden. Vooral in de zomer en het najaar, wanneer de temperatuur verschillen in de luchtlagen vlak boven ons hoofd het grootst zijn mogen we zwaardere regenbuien met windvlagen verwachten.

Daklekkages en rondvliegende dakpannen

Nederlandse woningen zijn gebouwd op ons wispelturige klimaat, dus hoeven wij ons niet veel zorgen te maken als er een storm of een bui overtrekt. Maar nu deze regen en wind in kracht en hoeveelheden toe blijft nemen, wordt het toch zaak dat we stil staan bij de conditie van het huis, en dan met name het dak. De meeste woningen in Nederland zijn bedekt met dakpannen en die krijgen de eerste klappen te verwerken als er weer eens een depressie over trekt. Zodra de eerste zomerstorm is geweest, lezen we dan ook vaak berichten in de krant dat er her en der dakpannen door de straten zijn gevlogen en hoor je veel meldingen van daklekkages.

De conditie van het dak

Een ‘gezonde’ dakpan die bevestigd is op een stevig verankerd raster zal niet zo snel loslaten en na de eerste de beste storm op straat liggen. Het punt is alleen dat de gemiddelde Nederlander geen idee heeft wat de conditie van de dakpannen boven zijn hoofd is. Het kan dan ook geen kwaad om de dakbedekking af en toe eens te laten checken. En dan niet alleen pannendaken, maar natuurlijk ook daken die bijvoorbeeld een bitumen bedekking hebben. Want die kan mettertijd gaan loslaten als de wind en regen daar goed grip op krijgen en dan heb je snel een lekkend dak.

 

Schimmel en rot onder de dakbedekking

Zodra dakbedekking haarscheurtjes vertonen, die vaak niet meteen zichtbaar zijn, dan is dat het begin van een mogelijke ellende die je op verschillende manieren zal gaan merken. In de eerste plaats zorgt een falende dakbedekking er voor dat regen, aangestuwd door sterke wind, makkelijker toegang krijgt tot het dak schot dat er onder ligt. Het gevolg hiervan is dat door deze daklekkage het schot kan gaan rotten. Het zal beginnen met een lichte schimmel maar zodra je merkt dat het hout werkelijk is gaan rotten is de ellende eigenlijk al begonnen. Meld een daklekkage daarom altijd direct op het moment dat je deze aantreft, zodat erger leed tijdig voorkomen kan worden.

 

Hogere energielasten door slecht dak

Een tweede belangrijk punt van een dakbedekking die mankementen begint te vertonen (met een daklekkage tot gevolg), is dat het vocht de eventueel onderliggende isolatie aantast. De isolatie die ooit is aangebracht kan in de meeste gevallen geen vocht verdragen. Zodra binnengedrongen regen zich een weg naar binnen heeft weten te banen, zal de isolatiewaarde van de isolatie drastisch gaan afnemen met als gevolg dat je stookkosten omhoog gaan. Vaak merken mensen dan ook aan hun stijgende energierekening pas dat er iets mis is met het dak. Laat het niet zo ver komen en regel op tijd een dakinspectie.

 

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Dakbedekking Brabant