Jaren 50 meubels… wij worden er blij van.

Heel veel mensen zijn fan van de meubels uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Dat heeft deels te maken met de zorgeloze, vrolijke sfeer van die tijd. De upbeat muziek, de grote Amerikaanse auto’s met al dat chroom, rock & roll, jive, Elvis Presley, Marilyn Monroe, bobby socks en vetkuiven. Van een afstandje lijkt het of het in de jaren ’50 en ’60 – grofweg tussen 1950 en 1968 – één groot feest was. Hoewel er in Nederland in die tijd een tamelijk benepen sfeer heerste en jongens met vetkuiven werden weggezet als ordinaire ‘nozems’, was Amerika al behoorlijk losgeslagen, maar met een veel onschuldiger sfeer.

De sky – of wat de jaren 50 meubels betreft : ‘skai’ – was the limit.

Kleurrijke meubels in diners
De meubels in de jaren 50 belichaamden de vrijheid van de jeugd. Er werden nieuwe kunststoffen ontwikkeld, die het mogelijk maakten meubels elke gewenste kleur te geven. Tot dan was er alleen leer in allerlei bruintinten of in diep rood. Maar met nylon en vinyl werd het mogelijk om turquoise, roze, blauw, oranje, geel en groen te gebruiken in meubilair. Kijk maar naar de interieurs van de diners uit die tijd. Chroom en contrasterende (pastel)kleuren voerden de boventoon.

Grease Lightning
Tegenwoordig is het jaren 50 vintage interieur weer erg in trek. Mensen kiezen thuis voor een compleet ‘Happy Days’ interieur en diner-achtige coffee shops en hamburger restaurants schieten als veelkleurige paddenstoelen uit de grond. Kennelijk is er opnieuw behoeft aan een ‘happy go lucky’ mentaliteit, met petty coats, strak sluitende jeans en onbekommerde cheer leaders. Zelfs John Travolta en Olivia Newton-John hebben alweer samen gezongen! Daar is ook niks mis mee. Zeker niet omdat het tegenwoordig relatief gemakkelijk is om met gloednieuwe authentieke jaren 50 meubels een compleet vintage interieur in te richten.

Gloednieuwe, authentieke vintage interieurs
Een korte zoektocht volstaat om diverse aanbieders van jaren 50 meubels te vinden. Soms gaat het om originele gerestaureerde meubels. Soms ook om gloednieuwe imitaties, die que kwaliteit in niets onderdoen voor ‘the real thing’. Hoe dan ook vallen wij als een opgevoerd turbo charged blok voor de vrolijke, onbezorgde stijl van zo’n stoere Bel Air sofa… you’re the one that I want!!!