Je huis restylen: hoe ga je te werk?

Soms is je huis aan verandering toe. Je hebt al tijden dezelfde meubels en her en der is er slijtage te zien. De kleuren zijn dof en je smaak is gewoon verandert. Herken je jezelf hierin? Dan is het wellicht tijd om je interieur eens goed onderhanden te nemen. Het herinrichten van je huis wil niet zeggen dat je alles maar weg moet doen. Je moet goed kunnen filteren. Sommige meubels bloeien helemaal op wanneer je wat nieuws naast zet. Hoe je dit het beste doet? We geven hieronder een paar tips.

Waar begin je?
Als je er echt van overtuigd bent dat de herinrichting moét gebeuren, begin je allereerst met het sorteren van je spullen. Wat kan weggebracht worden of wellicht verkocht worden en wat wil je sowieso houden. Dit is veel moeilijker dan het lijkt, want je bent natuurlijk ook gehecht geraakt aan dergelijke inboedel. De spullen waar je over twijfelt zou je in eerste instantie kunnen laten staan. Wacht eens af hoe ze uitkomen na de toevoeging van het nieuwe interieur.

Wegbrengen
Na het uitsorteren van je spullen, zul je de dingen die je niet meer hoeft weg moeten brengen. Indien je alles kunt verkopen, kan de koper het ophalen. Mocht dit niet het geval zijn. Dan kun je wellicht een auto huren of een busje huren en de spullen naar een kringloopwinkel brengen. Elk meubel verdient een tweede kans en andere mensen kunnen hier weer gebruik van maken.

Nieuwe kansen
Je huis zal er nu iets leger uitzien, maar nu kan het echte werk beginnen. Het uitzoeken van nieuwe spullen. Je kunt ervoor kiezen om spontaan te gaan shoppen en alles op je af te laten komen. Het kan dan echter een zeer lange dag worden als je net niet vindt wat je zoekt. Het is daarom verstandig ook dit enigszins voor te bereiden. Zoek op het internet naar woonideeën en maak voor jezelf een moodboard. Verwerk hierin de kleuren en stijlen die voor jou spreken. Dit kun je dan aan de verkopers in de winkel laten zien, waardoor zij hun advies gemakkelijker kunnen personaliseren aan jou wensen. Het kan ook zo zijn dat je al één specifiek meubel op het oog hebt. Deze kun je dan laten bezorgen of zelf ophalen door een auto of bus te huren via goedkoop auto huren.

Kleine details
Na het inslaan en wegdoen van groter meubilair, kun je langzaam de kleine details herinrichten. Dit is niet heel veel werk en kan op een later moment gedaan worden. Deze dingetjes kunnen vooralsnog een grote impact hebben op je algehele interieur. Sla ze daarom niet over. Als je het gevoel hebt dat er nog iets ontbreekt, probeer dan eens een ander fotoframe voor je foto’s of een ander kussentje op de bank. Je zult zien wat voor verschil het kan maken.