Je huis zelf verkopen?

Van een doe-het-zelver tot full-service makelaar

Denk je erover na om je huis te verkopen? Of wellicht heb je al besloten het huis te koop te zetten, maar weet je nog niet hoe. In dit artikel geven we een overzicht van enkele manieren waarop je een huis kunt verkopen.

Samen sta je sterker

Wellicht vind je het zelf niet erg om zaken te regelen rondom de verkoop, maar wil je wel graag hulp bij enkele dingen, zoals het bepalen van een verkoopstrategie. Je kunt er dan voor kiezen om specifiek hiervoor een verkoopmakelaar in te schakelen. Je betaald dan als het ware alleen voor de elementen/diensten die je af wilt nemen (een deeldienst dus).

Je kunt zelf uit bepaalde constructies kiezen. Zo zou je zelf een wervende tekst kunnen schrijven voor je te koop staande huis en de bezichtigingen zelfstandig kunnen uitvoeren. Dit zijn werkzaamheden die een makelaar zelf veel tijd zouden kosten en dus ook geld. De makelaar kan je dan bijvoorbeeld helpen bij het maken van professionele foto’s voor de presentatie van je huis.

Met behulp van een internetmakelaar

Indien je gebruik wilt maken van deeldiensten, maar vind je een makelaar inschakelen toch iets te duur? Dan is een internetmakelaar een goed alternatief. Deze makelaars doen alles online. Dit zorgt ervoor dat zij geen kantoor moeten onderhouden en geregeld goedkoper zijn. Wel is het belangrijk om jezelf goed in te lezen en op te letten wat je krijgt voor je geld.

Bij deze constructie gaat de makelaar er eigenlijk altijd vanuit dat je als verkoper actief bijdraagt aan de verkoop van je huis. Sommigen zullen alleen een advertentie van je huis op hun website plaatsen en uitsluitend via de mail communiceren. Anderen hebben een uitgebreider dienstenpakket en maken bijvoorbeeld ook foto’s en plattegronden van je huis. Het is prettig om één contactpersoon aan te houden als je een internetmakelaar hebt.

Volledige service

Hét kenmerk van de ‘gewone’ makelaar is dat je loon betaalt voor de verleende diensten. Dat is over het algemeen een percentage van de verkoopprijs van je huis. Dit betekent dat je dus na de verkoop van je huis pas weet hoeveel dit bedrag gaat zijn.

Wat doet een makelaar dan? De makelaar zorgt dan voor de verkoop van je woning en doet de nodige onderhandelingen. Dat het onderhandelingsproces uit handen wordt genomen, kan een voordeel zijn. De makelaar kan zonder emotie onderhandelen en heeft kennis van het proces. Hierdoor zorgt hij/zij ervoor dat je de beste prijs voor je huis krijgt. Je kunt dus bij het inschakelen van een ‘gewone’ makelaar rekenen op volledige service. Je krijgt goed advies, een scherpe prijs en wordt er gezorgd voor bezichtigingen en administratieve handelingen.

Verkoop bij inschrijving

Indien er veel geïnteresseerden zijn voor jouw woning kun je ook kiezen voor een verkoop bij inschrijving. Desbetreffende gegadigden kunnen dan via een inschrijving een bod uitbrengen. Nadat de inschrijving gesloten is, wordt er 24 uur later door een notaris of makelaar bekend gemaakt welk bod het hoogst was. Je hebt dan vervolgens nog één dag om te bedenken of je het huis ook daadwerkelijk aan de hoogste bieder wilt verkopen. Soms kan een lager bod namelijk welke betere voorwaarden hebben dan het hoge bod. Dit is uiteindelijk een persoonlijke afweging. Voordeel van deze manier van verkoop is dat er geen onderhandelingen meer aan te pas komen.