Kosten en opbrengsten zonnepanelen

De meeste woningeigenaren die 123zonnepanelenvergelijken inschakelen, laten twaalf panelen op hun dak installeren. De gemiddelde investering daarvoor bedraagt 4.395. Het eerste jaar leveren de panelenruim 3100Watt piek aan energie op. Dat is omgerekend ruim 2700 kWh aan stroom. Voor een gemiddeld huishouden levert diteen besparing van70% opde energierekening op, meer dan genoeg om een jaar lang de wasmachine, droger, vaatwasser, koelkast, TV en computer te laten werken. Zo verdient u uw duurzame zonnepanelen in gemiddeld zeven jaar terug.

BTW terugkrijgen

 

Gebruikt u niet alle energie die u opwekt, dan levert uw zonne-installatie energie terug aan het elektriciteitsnet. De belastingdienst ziet u daarom als ondernemer. De btw die u betaalt bij aanschaf, mag u daarom terugvorderen bij de belastingdienst. In 2017 kunt u ook de btw op de installatiekosten terugvragen. In sommige gevallen scheelt de btw teruggave een jaar terugverdientijd.

Wat kost een zonnepaneel

 

Wat kost een zonnepanelen installatie? Stel u verbruikt per jaar 3.000 kWh. Dan zou u een PV-systeem kunnen nemen van 3.500 Wp, ofwel 14 panelen. Deze investering kost compleet geïnstalleerd € 6.100,00 incl. 21% BTW en zonder de subsidie van maximaal €650,00. Dat is € 1,73 per Wattpiek (was 5 jaar geleden ruim € 6,00)

 

Wat levert zo’n installatie nou op? Het eerste jaar levert diezelfde installatie tussen de 3.000 en 3.100 kWh aan energie. Dat geeft een besparing van zo’n € 600,00.

Maar dat doet deze installatie ruim 30 jaren lang. Als we dezelfde prijzen aanhouden voor de elektriciteit die u anders zou moeten kopen, dan levert deze installatie u minimaal €18.000,00 aan besparing op.

 

Maar er is meer: Uit ervaring kunnen we zeggen dat de energieprijzen elk jaar stijgen met gemiddeld 7% (jaarafrekening, onder aan de streep). Over de periode van de laatste 10 jaar is de kostprijs van elektriciteit met 130% gestegen. Als u dat even meetelt voor de besparing die zonnepanelen u opleveren. U mag rekenen op enkele tienduizenden Euro’s voordeel.

Nou moet de omvormer altijd één of twee keer in die periode vervangen worden. Maar omvormers zijn ook niet meer zo duur als een paar jaar geleden.

 

Vraag altijd een vrijblijvende offertes aan bij meedere zonnepanelen-bedrijven. Door het vergelijken zonnepanelen kunt u veel besparen!