Leidingen beschermen tegen de winter

Veel mensen kunnen genieten van de prachtige aangezichten die de winter met zich meebrengt, toch heeft dit seizoen ook een aantal nadelen. Denk bijvoorbeeld aan de kans op bevriezing van uw leidingen, of beschadigingen als gevolg van vorst aan uw watermeter. Wij spraken voor dit artikel met een loodgieter, die veel ervaring heeft met het beschermen van leidingen tegen de winter. Zo voorkomt u schade en eventuele lekkages! U moet er immers niet aan denken, dat u tijdens een koude winteravond niet over een lekkere verwarming kunt beschikken. Daarbij is het vaak erg lastig om een gesprongen leiding in de winter te vervangen voor een loodgieter. Zeker als de grond ook bevroren is! In dit artikel zetten we de tips van deze loodgieter voor u op een rijtje.

Wat te doen tegen de vorst?

Het beschermen van uw leidingen tegen de winter begint met het voorkomen van vorstschade aan de leidingen in en rondom uw woning. Dit doet u door de radiatoren open te zetten, zodat er altijd water door de leidingen blijft stromen. Om een hoge energierekening te voorkomen kunt u deze op ‘0’ of ‘1’ zetten in de kamers, waar de warmte niet direct noodzakelijk is. Als u de radiatoren niet openzet, zal het water stil komen te staan en is de kans op bevriezing vanzelfsprekend groter. Dit wilt u voorkomen!

Een andere tip is het wegnemen van de waterdruk op de buitenkranen. Zorg dat hier geen water meer door de leidingen loopt, omdat u deze kranen in de winter niet gebruikt en het water hier dus een seizoen lang stil zou komen te staan. De kans dat het stilstaande water in de leidingen buiten uw woning bevriest is erg groot. Gevolg hiervan kan zijn, dat de leiding springt en u op die manier te maken krijgt met een vervelende lekkage.

Mocht u toch te maken krijgen met een bevroren leiding, dan zijn er twee simpele manieren om deze tijdig te ontdooien. Verwarm de leiding bijvoorbeeld met een haarföhn of leg warme doeken om de leiding heen. Als uw leiding gesprongen is, raden we u aan een erkende loodgieter in te schakelen.