Met welk middel kan ik mijn kussens het best schoonmaken?

Regenen je tuinkussens regelmatig nat of gaat er wel eens wat overheen wanneer je lekker zit te eten of wat drinkt? Een ongelukje is niemand vreemd, dus hoe kun je het materiaal van je kussens het best schoonmaken? Welk type kussens je ook hebt, het is over het algemeen verstandig om hiervoor geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken. Houd het bij voorkeur wat milder, over het algemeen is dat voldoende om de vlek te verwijderen. Je voorkomt daarmee dat je de waterafstotende laag verwijdert, zodat je daar vervolgens met veel plezier in de tuin gebruik van kunt blijven maken.

Milde middelen gebruiken
Tuinkussens hebben over het algemeen een bewerking ondergaan, om er een waterafstotende laag op aan te brengen. Zou je dat zelf willen testen? Sprenkel dan eens wat water over de tuinkussens, de kans is groot dat de druppels er in hun geheel op blijven liggen. Dat is een goed teken, aangezien het vocht er dus niet zomaar in zal trekken. Met het oog op het middel dat je kiest om de kussens schoon te maken is dit van groot belang, aangezien je die laag natuurlijk niet wilt aantasten. Dat zou betekenen dat het vocht voortaan in de kussens trekt, waardoor het veel langer duurt voordat ze na een regenbui(tje) weer droog zijn.

In plaats daarvan kun je de kussens het best schoonmaken met een mild middel. Zorg ervoor dat er wat waskracht in het middel zit, maar overdrijf dit aan de andere kant niet. Je kunt het best gebruik maken van een sopje, waarin je bijvoorbeeld wat afwasmiddel doet. Uiteraard is het verstandig om het schoonmaakmiddel goed te verdunnen. Je kunt het best proberen eerst een flink verdunde variant te gebruiken, als de vlekken in de tuinkussens er (nog) niet uit gaan kun je altijd nog een wat sterker sopje maken.

Sopje met een beetje Dreft
Het sopje om de tuinkussens schoon te maken kun je voorzien van wat Dreft  of een ander afwasmiddel. Hierin zit voldoende kracht om vlekken tegen te gaan, terwijl je het gemakkelijk met water kunt verdunnen om ervoor te zorgen dat het de waterafstotende laag op de kussens niet aan zal tasten.

Probeer zoveel mogelijk te deppen of maximaal licht te wrijven. Je voorkomt dat je de vlek in het materiaal van de tuinkussens wrijft, in plaats daarvan benut je de reinigende kracht. Op die manier kun je de tuinkussens goed schoonmaken, terwijl ze hun waterafstotende werking voor de volgende regenbui netjes zullen behouden. Missie geslaagd!