Mogelijkheden huisvesting van arbeidsmigranten in Nederland

Nederland is een welvarend land, wat er tot leidt dat er aardig wat mensen uit het buitenland komen om hier te werken. Deze mensen worden ook wel arbeidsmigranten genoemd. Als arbeidsmigranten hier in Nederland werken, dan is het uiteraard ook zaak dat deze een dak boven hun hoofd hebben. Huisvesting van arbeidsmigranten is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want er zijn niet oneindig veel mogelijkheden in Nederland.

Om de huisvesting van arbeidsmigranten te stimuleren helpen rijksoverheid gemeenten, verhuurders en werkgevers om goede en betaalbare (tijdelijke) woonruimte voor de arbeidsmigranten te creëren. Er zijn 3 mogelijkheden om voor arbeidsmigranten om een dag boven hun hoofd te krijgen.

Het verhuren van een particulier

Als particulier kun jij huisvesting bieden aan arbeidsmigranten. Als een arbeidsmigrant werkt bij een bedrijf, wordt dit soort personeelshuisvesting bijvoorbeeld vaak gebruikt. Dit werkt als volgt: een particulier stelt een deel van zijn huis open voor een arbeidsmigrant, waar de arbeidsmigrant dan een bepaalde huur voor betaald. De particulieren die dit aan kunnen bieden hebben zich verenigd in de Vereniging Huisvesters Arbeidsmigranten (VHA). De VHA zet zich in voor goede huisvesting voor arbeidsmigranten, voor de duur dat zij in ons land verblijven

Huren via een woning corporatie

De tweede mogelijkheid die arbeidsmigranten kunnen helpen aan een huurwoning zijn woningcorporaties. De woningcorporatie verhuurd echter niet zomaar. Allereerst wordt er namelijk gekeken of de arbeidsmigranten op basis van hun inkomen wel of niet in aanmerking komen voor een huurwoning. Mocht dit positief zijn, dan zou een arbeidsmigrant een huurcontract kunnen afsluiten.

Wonen in een leegstaand gebouw

De laatste mogelijkheid voor personeelshuisvesting is dat arbeidsmigranten tijdelijk in een leegstaand kunnen verblijven. Dit kan bijvoorbeeld een leeg kantoorpand zijn. Dit wordt op deze manier dan toch nog nuttig gebruikt. Er zit hier echter wel een eindtijd op. Misschien moet het pand namelijk na een bepaalde tijd wel naar de vlakte.