Nieuwe woning op het oog? 3 tips om goed te onderhandelen!

Bij het koopproces van een nieuwe woning zijn er talloze aspecten om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden om op termijn uit te bouwen of te verbouwen, de mogelijkheid om een kamer op te splitsen in twee losse ruimtes, enzovoorts. Voordat je een nieuwe woning betrekt, breekt er een periode van onderhandelen aan. Hoe pak je dit het beste aan? In dit artikel zetten we drie handige tips voor je op een rijtje, die hierbij kunnen helpen.

Tip 1: kies voor de hulp van een aankoopmakelaar

Om het onderhandelen bij de aanschaf van een nieuwe woning makkelijker te maken, kan het slim zijn om de hulp van een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar biedt hulp bij het voeren van de onderhandelingen, de makelaar weet de zwakke punten van de woning te benoemen, enzovoorts. Zeker bij de eerste koop van een woning kan dit verstandig zijn. Zo sta je er niet alleen voor!

Tip 2: betrek een deel van het interieur bij de deal

Wanneer een verkopende partij niet bereid is om in prijs te zakken, kan het interessant zijn om een deel van het interieur bij een deal te betrekken. Mogelijk hangen er nog gordijnen in de woning, of ligt er nog een mooie vloer. Een verkoper zal deze elementen niet langer nodig hebben na de verkoop van de woning, maar wil ze wellicht ook niet gratis weggeven. Door deze elementen in de onderhandelingen mee te nemen, hoef je ze zelf niet meer te kopen.

Tip 3: vraag altijd een bouwkundig rapport op

Een verkopende partij zal in veel gevallen een bouwkundig rapport van de woning op hebben laten stellen. Neem dit document door, voordat je aan de onderhandelingen begint. Zo kun je tijdens de onderhandelingen op gebreken wijzen.

Hier vind je nog meer tips om de onderhandelingen over een woning makkelijker te maken.