Op zoek naar sfeer en warmte?

Bent u op zoek naar sfeer en warmte in uw huis? Heeft u er dan weleens aan gedacht om een houtkachel te plaatsen? Gezellig met het hele gezin rond het haardvuur genieten van de warmte van uw kachel!  Wie kent het niet van vroeger toen de alles brander nog in de keuken stond om het huis warm te stoken omdat er nog geen gas aanwezig was. Het is de afgelopen jaren weer steeds populairder aan het worden om hout te stoken. Dit omdat dit een voordelige en natuurlijk een lekkere manier is om uw huis warm te stoken.

Hout stoken en het milieu

De laatste tijd komt het stoken van hout steeds vaker negatief in het nieuws. Met name de overlast van rook en fijnstof in de lucht. Dit komt helaas doordat veel mensen niet op de juiste manier gebruik maken van hun houtkachel. Het is bij hout stoken erg belangrijk dat men het hout wat men gaat stoken lang genoeg heeft laten drogen. Gebeurd dit niet dan zal de uitstoot zeker voor overlast zorgen. Ook het stoken van allerlei andere materialen behalve schoon hout zal voor overlast zorgen en geen schone uitstoot geven. Als men in de kachel goed gedroogd hout stookt en de kachel genoeg zuurstof geeft voor de verbranding is dit zelfs CO2 neutraal.

Houtkachel keuze

Door het grote aanbod van houtkachels is het erg lastig om zelf hierin de juiste keuze te maken. Er komen nogal wat belangrijke punten kijken bij het kiezen van de juiste houtkachel. Zo is het erg belangrijk dat u geen kachel uitkiest die te veel vermogen heeft voor de ruimte waarin deze geplaatst wordt. Bij een sfeerhaard met te veel vermogen moet de haard geknepen worden wat weer zorgt voor een slechte verbranding. Dit is weer slecht voor het milieu en het risico op schoorsteenbrand is veel groter. Daarom is het laten renoveren van een schoorsteen geen overbodige luxe, want het kan gevaren met zich meebrengen wanneer dit niet gebeurd. Ook is het belangrijk om te bedenken of de haard de hele dag door moet gaan branden of dat de haard alleen in de avond uurtjes zijn warmte moet afgeven. Dit is namelijk ook gelijk de keuze of u wel of geen speksteen neemt aan uw kachel. Het opwarmen van speksteen duurt namelijk wat langer totdat deze de warmte gaat afgeven aan de ruimte. Dit is niet gewenst als u alleen in de avond stookt en gelijk warmte wilt van uw houtkachel.

Advies

Zo is het erg belangrijk om van tevoren een goed advies in te winnen voordat u tot het kopen van een houtkachel overgaat. Doe dit altijd bij een partij die hierin gespecialiseerd is. Kijkt u eens rustig op hun website en vraag ze om advies om tot de juiste keuze te komen.