Slapen onder een zomerdekbed

In de zomer kan het behoorlijk warm worden in je slaapkamer. Zeker als er overdag heel veel zon op het raam staat, kan het er onaangenaam zijn om te slapen. Als het wat langer warm is, blijft de warmte hangen en is die er niet goed uit te krijgen. Dit komt je nachtrust niet ten goede. Een ventilator of airco kan helpen, maar als die veel herrie maken slaap je er ook niet beter op. Bovendien kost het veel energie, wat je terugziet op je energierekening. Gebruik maken van zomerdekbedden zal er sowieso aan meewerken het niet al te warm te krijgen. Een zomerdekbed is een heel dun en licht dekbed. Het ligt niet zwaar op je, wat met de warmere dagen erg fijn is. Het is prettig ergens onder te liggen en alleen over het dekbedovertrek is misschien net weer te dun. Een comfortabel, en luchtig zomerdekbed lost dit probleem op. Slapen onder een koel zomerdekbed geeft je meer kans op een goede nachtrust, zonder dat je geradbraakt wakker wordt. 

Welke stoffen zijn geschikt voor een zomerdekbed?
Dekbedden worden van allerlei verschillende materialen gemaakt. Sommige stoffen zijn meer geschikt voor de warme zomerdagen dan andere stoffen. Wat zomerdekbedden met elkaar gemeen hebben is dat ze zeer goed ventileren en vochtregulerend zijn. Hierdoor zul je het zeker minder warm hebben in bed. Het dekbed blijft lekker koel. Dekbedden hebben verschillende warmteklassen. Een zomerdekbed heeft warmteklasse 4; dit is de laagte klasse. Hoe hoger de klasse, hoe warmer het dekbed. Let er dus bij aanschaf op dat het klasse 4 heeft.

Het meest comfortabele zomerdekbed heeft een vulling van bamboe. Bamboe is een natuurlijk antibacterieel materiaal dat heel goed absorbeert. Hierdoor blijf je droog als je veel transpireert. Naast bamboe kun je ook dons overwegen. Het zeer lichte materiaal reguleert de temperatuur goed. Daardoor zal je het niet snel te warm krijgen in bed wat je slaap ten goede komt.

Naast bovengenoemde materialen kun je ook kiezen voor wol, katoen of een synthetisch dekbed. Als je allergisch bent voor huisstofmijt is het belangrijk dat je daar rekening mee houdt bij de aanschaf van je zomerdekbed. Er zijn dekbedden die behandeld zijn tegen huisstofmijt, waardoor je er minder last van hebt. Dons en synthetische materialen zijn het beste bestand tegen huisstofmijt. Let erop dat het dekbed op hoge temperatuur gewassen kan worden om de huisstofmijt te bestrijden. Bij temperaturen vanaf 60 graden sterft de huisstofmijt. Synthetische materialen kunnen vrijwel altijd op deze temperatuur gewassen worden. Dit kan helpen tegen allergie.