Stappen tot verhuur van uw vastgoed

Leegstand van uw vastgoed is niet voordelig. Door uw vastgoed te verhuren blijft u niet zitten met dubbele lasten en wordt waardedaling voorkomen. Wanneer men er aan denkt te gaan verhuren blijven er vaak een aantal dingen onduidelijk. Het is verstandig alle zaken met betrekking tot verhuur goed op een rijtje te hebben om zodoende problemen te voorkomen. In dit artikel helpen de belangrijkste punten om rekening mee te houden.

Wetgeving
De wetgeving omtrent de huurmarkt kan soms problemen vormen. In de Nederlandse wetgeving worden huurders namelijk erg goed beschermd en u moet als verhuurder weten waar u aan toe bent. Lees u vooraf goed in over de wetgeving in uw stad of dorp en stel een mogelijke huurovereenkomst altijd op met iemand die verstand heeft van juridische zaken.

Kosten en verhuurprijs
Breng de vaste lasten van uw ruimte goed in kaart. Kijk naar de mogelijke hypotheek kosten en de voorgaande rekeningen van gas, water en licht. Alleen door deze kosten goed op papier te zetten kunt u een redelijke verhuurprijs betalen. Houdt hiernaast altijd rekening met eventuele variabele kosten als onderhoud en reparaties. Het is niet de bedoeling dat u geld moet toeleggen bij verhuur.

Huurder zoeken
Een slechte huurder is de nachtmerrie van elke verhuurder. Er moet dus veel aandacht worden geschonken aan het vinden van de juiste persoon. Ga financiële gegevens van de huurder na en vraag ook naar eerdere referenties en/of huurervaringen. Denk er wel om geen huurders te weigeren zonder goede reden. Dit kan in strijd zijn met de discriminatiewet.

Oplevering aan huurder
Uw pand kan gemeubileerd of ongemeubileerd worden verhuurd. Wanneer u de meubels en overige achter laat is het belangrijk slijtage in acht te nemen. De huurprijs zal hierdoor verhoogd moeten worden. Bij ongemeubileerd verhuur is het verstandig een gespecialiseerd bedrijf voor woningontruiming in Nederland in te schakelen. Een dergelijk bedrijf zal het pand leeghalen en grondig reinigen voordat de oplevering plaatsvind.